ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hallå där Mons Kallentoft

Caroline Engvall · 1 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

... pocketaktuell med ”Midvinterblot”.

Varför ska man läsa din bok?– Magnus Utvik, kanske den främsta deckarkritikern i Sverige, skrev om ”Midvinterblod”: ”Skippa Stieg Larsson. Mons Kallentoft är bättre.”  Det låter jag naturligtvis vara osagt själv. Men gillar man Milleniumserien är chansen stor att man älskar böckerna om Malin Fors.

Vem vill du helst ska läsa din bok?– Kvinnor och män i alla åldrar som gillar spänning och litteratur som även ger något för själen.

Vad läser du själv just nu?– Jag har flera böcker igång samtidigt: ”Fortress of Solitude” av Jonathan Letham och ”Falling Man” av Don de Lillo. Och ”Isprinsessan” av Camilla Läckberg.

Vad har du annars på gång?– Jag redigerar som bäst ”Sommardöden”, del två i serien om Malin Fors. Den kommer i maj. Och jag planerar familjens Thailandsresa. Värmen kallar, kyla är plågsamt.

Du kommer vilja läsa tvåan

”Midvinterblot” Mons Kallentoft (Pocketförlaget)

Oh yes. Det vimlar av halvtaskiga deckare i Sverige just nu – men Mons Kallentofts bokstäver bildar ett lysande undantag. Han är som en hel färgaffär i sitt målande språk och just det ja, på toppen av det finns det en bra kriminalhistoria med polisen Malin Fors i spetsen. Lägg hennes namn på minnet. Du kommer garanterat att vilja läsa tvåan.

Något för grå februari

”Det andra målet” Jonas Karlsson (Wahlström & Widstrand)

Jag är inte bara skådis, jag är ordkonstnär också”. Orden skulle kunna tillhöra Jonas Karlsson, en av Sveriges mest begåvade skådespelare. Det mesta han tar i blir till guld, så också noveller. En lite undanskuffad bokform, men Jonas Karlsson gör dem levande på ett lite småskruvat sätt. Perfekt läsning en februarigrå pendeltågsresa mellan Södertälje och centralen. Kärleksfullt om polishund.

Kärleksfullt om polishund

”Polishunden Ingo” Per Bökman (Attributet)

Ex-polisen Per Bökman bryr sig inte om att vara lat pensionär. Istället har han på ett kärleksfullt sätt skrivit ner sina gemensamma äventyr med den strävsamme lurvige arbetskompanjonen Ingo; en hund med ett sällsynt sällsamt luktsinne. Man kan inte annat än le åt episoderna när Ingo hittar en greves välfyllda plånbok eller ett brudpars borttappade ringar. Lite sierskan Saida i hundform.

Mystiskt dödsfall

”Dimmornas lek” Kate Morton (Månpocket)

Kate Morton står för veckans dos av kärlek/lögner/svek/ hemligheter, om ett mystiskt överklassjälvdödsfall som får konsekvenser många år senare. Huvudpersonen Grace berättar historien genom flashbacks och författaren Kate Morton får till ett särdeles sirligt språk (i den engelska utgåvan) som tas ner av ett lite för snabbspolat slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro