ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hallå där…

metro · 30 Jan 2014
Uppdaterad 2 Feb 2014

Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof, som drog ur kontakten och stoppade den kontroversiella databassajten Lexbases verksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Bahnhof har tidigare hyrt ut servertjänster till Wikleaks, som offentliggjort hemligstämplade dokument. Vad har hänt nu, har du gått och blivit moralist? 

– Det är exakt det som är det svåra. Jag har inte blivit moralist, men det är två principer som står mot varandra. Yttrandefrihet och personlig integritet, som vi alltid värnat om och slagits för på olika sätt. När de här bitarna kolliderade var vi tvungna att välja. Det var med väldigt blandade känslor. Det var ett väldigt svårt beslut.

Hur resonerade ni?

– Den här tjänsten bygger på offentlighetsprincipen men också på att slå sönder den personliga integriteten. Det är en tjänst som slår nedåt, mot enskilda vanliga människor och oskyldiga hängs ut. Den granskar inte uppåt, som Wikileaks. 

Men verksamheten, att låta användarna söka och köpa brottsmåldomar, anses ju vara laglig i dagsläget?

- Ja, det är det som är det svåra. Vi brukar säga att vi är posten, så länge det är lagligt har vi inga synpunkter på innehållet, men posten kan också ingripa när det gäller farligt gods. Lexbase hade inte teknisk kontroll och som kund är man skyldig att se till att systemen man har inte är en säkerhetsrisk.

Är det tillräckligt skäl för att riva kontraktet?

- Det finns ett villkor som säger att om en tjänst innebär oegentligheter för Bahnhof så kan vi säga upp det. Vi har aldrig tillämpat det tidigare, men vi har haft möte med Lexbase i dag (torsdag, red:s anm) och de hade full förståelse för det beslutet.

Finns ditt eget namn med i Lexbases databas?

– Nej, inte vad jag känner till.

Kommer ni att rensa bort fler kunder nu?

– Självklart inte.

PETER LINDHOLM

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro