ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

– Hallå, var är dansbanden?

Anneli Wikström · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

2008 var dansbandens år men det märks inte under Grammisgalan i kväll.– Det är helt åt helvete att dansbanden inte har sin egen kategori, säger Bert Karlsson.Lasse Stefanz är i år det enda dansbandet i kategorin Årets dansband/schlager. – De tar bara med dansbanden för att döva det dåliga samvetet. Varje år vinner Benny Anderssons Orkester som de lägger i samma kategori, säger Bert Karlsson.

Han arbetar för skivbolaget Warner som i år haft försäljningssuccéer med Lasse Stefanz, Thorleifs och Scotts från SVT:s ”Dansbandskampen”.– Grammisjuryn tar inte hänsyn till det som händer utanför Stockholm. De föraktar det enkla.

Lasse Stefanz vann en Grammis 1990 när kategorin fortfarande hette Årets dansband. Sedan den slogs ihop med schlager 2003 har bandet från Kristianstad tävlat tre gånger men vinsten har aldrig gått till något renodlat dansband, däremot till Jill Johnson och tre gånger till BAO.– Jag vet inte vad de har för kriterier. Vi borde slåss mot fem dansband i stället för mot Bengtzing, Perrelli och Sarek (samt Rongedal, reds anm), säger Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz.Johanna Boström Stone på organisationen Ifpi som arrangerar Grammisgalan svarar på kritiken. – Vi ser årligen över kategorierna. Det är antalet bidrag som gör att det ser ut som det gör i dag. Vi kommer att fortsätta diskutera detta, säger hon.

Analys: Lasse Stefanz bryter trenden

Dansband har ingen chans i Grammisgalan. De har varit nominerade bara för blandningens skull. Men i år ska det väl ändå bli ändring på detta? Under 2008 blev ju dansband plötsligt stekhett. 

Trots detta är endast en av fem artister i kategorin Årets dansband/schlager ett dansband och det är Lasse Stefanz. Och jag tror och hoppas att de tar hem sin välförtjänta grammis den 7 januari trots konkurrensen från la Perrelli.

Lasse Stefanz har varit i fokus under året. De har kallats kult, det har gjorts en dokumentär om dem och de har nobbat en låt i Melodifestivalen. De ligger rätt i tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro