ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hållbar kärlek

Metro · 11 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Emily och Håkan Löfgren valde att fira sin stora dag ekologiskt, men utan att göra avkall på sitt drömbröllop – en ekvation som inte behöver vara alltför svår. 

Emily och Håkan Löfgren valde att fira sin stora dag ekologiskt, men utan att göra avkall på sitt drömbröllop – en ekvation som inte behöver vara alltför svår.  Foto: Anna Lundberg/SmallPigart


klar

Artikellänk är kopierad

Benita Ben Djamas (till höger) på Ekovaruhuset visar upp en klänning gjord av lin och hampa, designad av Johanna Hofring för Susanna Elfors på Asfaltblomman.se. Hofrings kreationer görs på beställning och kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor.
Benita Ben Djamas (till höger) på Ekovaruhuset visar upp en klänning gjord av lin och hampa, designad av Johanna Hofring för Susanna Elfors på Asfaltblomman.se. Hofrings kreationer görs på beställning och kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor.Foto: Lotta Imberg

Ekologiska bröllop är det nya – men lyx och glamour kan ändå vara kvar.

År 2008 ska bröllopsklockorna klämta i samklang med naturen. Nu har den nya trenden kommit till Sverige. Miljömedvetna brudpar får tänka till lite extra vid bröllopsplaneringen. Festfixande kan annars innebära att man går i clinch med moder jord – helt utan att tänka på det. Vi dricker skumpa ur plastglas och lägger pengar på dekorativa prylar som ingen vill ha när festen är slut.

Men det finns alternativ. På hemsidan Asfaltblomman.se bidrar Susanna Elfors med gröna tips.– Jag hjälper till att hitta ekologiska bröllopsklänningar, blommor och cateringfirmor, säger hon.I USA finns redan en marknad för ekologiska bröllopsplanerare.

På stilfulla hemsidor tipsar de om miljövänliga blomsterarrangemang och smycketillverkare som återanvänder guld. En av de största sajterna, Portovert.com, har figurerat i italienska Vogue, In Style Weddings och Time Magazine. Ekobröllop handlar inte om att kompromissa med det stilfulla och vackra. Att samla bröllopsgästerna på den stora dagen utan alltför stor miljöpåverkan,  hur gör man det? Om alla kan resa kollektivt är det ett plus på miljökontot. Men går inte det kan Susanna Elfors hjälpa brudparen med klimatkompensation.– Då betalar man ett företag för att göra något positivt för miljön, till exempel plantera träd.

Susanna rekommenderar tåg under bröllopsresan.– Kroatien och Gardasjön är kanon för romantiska semestrar.

De fick sin ekologiska dröm

När Emily och Håkan Löfgren gifte sig skålade de i ekologiskt bubbel – och lämnade kyrkan i miljöbil.

– Vi ville visa att ekobröllop kan vara trendiga och festliga, säger Emily Löfgren.

Att ha ekologi som tema för bröllopet kändes självklart för paret Löfgren. Emily har jobbat med ekologisk mat i ett par år och miljötänket har blivit en naturlig del av deras liv. För att kunna fira den stora dagen på ett miljövänligt sätt fick paret göra en del efterforskningar.

– Ekobröllop är inte så stort i Sverige än. Men jag hittade en frisör i Stockholm som gjorde både håruppsättning och makeup. Hon använder bara ekologiska produkter, säger Emily.

Bröllopet ägde rum i Seglora kyrka på Skansen. Till festlokalen var det gångavstånd.Emily och Håkan valde att bjuda på vegetarisk buffé, eftersom köttproduktion kräver mer av jordens resurser. Till maten serverades ekologiska viner. Som bordsdekorationer använde de ekologiska grönsaker – kronärtskockor och grönkål. Och i stället för vattenflaskor placerades vattenkannor med rosmarinkvistar på borden.

– Vi bad gästerna att sätta in pengar till Världsnaturfonden i stället för att köpa presenter. Det blev 20 000 kronor, säger Håkan.

För brudparet handlade planeringen inför den stora dagen om att hitta miljövänliga alternativ, utan att göra avkall på drömbröllopet.– Att ha rastaflätor och hampaklänning är inte min grej. Och jag ville inte cykla till mitt bröllop.I stället valde Emily och Håkan att åka miljöbil. På bröllopsresan körde de till Skåne i hybridbil och bodde på en ekologisk gård.

Emily köpte en ny klänning till bröllopsdagen. Nu är den till försäljning på nätet.– Det är mitt sätt att återvinna, säger hon.

Anna Kälvebrand är en miljömedveten florist hos Gudrun Sjödén i Stockholm.
Anna Kälvebrand är en miljömedveten florist hos Gudrun Sjödén i Stockholm.Foto: Lotta Imberg

Floristens bukettknep

Inne i Gudrun Sjödén-butiken i Gamla stan jobbar floristen Anna Kälvebrand.

Blomsterutbudet är störst på sommaren. Men även våren bjuder på grönska till brudbuketten.– Du kan använda körsbärs- och äppelkvistar eller blåbärsris som du piffar till med ekologiska rosor, föreslår Anna Kälvebrand.

Utbudet av ekologiska blommor är inte stort i Sverige i dag. Det är inte tillräckligt många som frågar efter det. Så om du vill ha en miljövänlig bukett på din bröllopsdag ska du försöka påverka din lokala florist, tycker Anna.    

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro