ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Håller upp matfanan i Helsingborg

ERIK EJE ALMQVIST · 5 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014

Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 4​

Fridas restaurang

Kullagatan 47, Helsingborg 

Nyligen bjöd jag ut en väninna från Köpenhamn för att äta middag på Fridas i Helsingborg. Hon accepterade motvilligt: "Helsingborg, skojar du?" Det ska – med kärlek – sägas att min väninna är en karikatyr på den danska huvudstadens matintresserade medelklass: En Nomavisit för några år sedan förändrade henne i grunden, och i väntan på nästa besök föredrar hon avantgarde-restauranger vars kockar gått i René Redzepis skola och serverar avskalade, ofta vegetariska, mellanrätter på lokala säsongsanpassade råvaror. Till det dricks uteslutande svavelfria naturviner. Lite larvigt, jovisst, men jag älskar henne ändå.

Till hennes försvar ska sägas att Helsingborgs rykte som "matstad" är trams. Jag vet att Gastro länge hållit toppklass, att krogbranschen är stans största privata arbetsgivare och att kommunen skryter om att vara "Sveriges krogtätaste stad". Men det finns en anledning till att ingen ärlig människa kallat Helsingborg Sveriges bästa krogstad. Som en av mina närmsta vänner, en matpassionerad Helsingborgsson, sammanfattar märgen i stans krogliv: "Clubsandwich-ställen, feta bea-såser, pommes och billig bärs." 

Det tycks också vara vad mitt sällskap förväntar sig när vi sätter oss i Fridas småtråkigt svartvita lokal. Så börjar hon bläddra i vinlistan, som är framtagen i samarbete med Nomas vinideolog Pontus Elofsson. Och jag ser hur hennes motstånd börjar krackelera. En inledande amuse bestående av en liten bit dragonskumsdränkt oxfilé – en sofistikerad pastisch på just en biff bea – får det att leka i hennes mungipor. En ljuvlig, rimmad fjällröding med rökt majjo, råsyltad blomkål, inkokt havtorn och mild krasse får henne att mumla att det ibland är "intressant att pröva sina förutfattade meningar". Ett vackert, men överstekt Linderödssvin – där bogen serveras i en krispig vårrulle – ger tillfälligt nytt syre åt hennes skepsis. Varefter hon spricker upp i ett fånleende över en sousvidebakad älgkalv med svart trumpetsvamp, lila brysselkål, pumpapuré och syltad rödlök. Lagom till desserten – en underbar briochevariant på fattiga riddare med varma hjortron, vanilj och mjölksorbet – dundrar den i naturvinskretsar så omhuldade odlaren Sebastien Riffault från Sancerre överraskande in genom dörren.

För honom är det ett spontant stopp under en kort skandinavisk turné. För Köpenhamnsväninnan blir det en slutgiltig bekräftelse på att Fridas faktiskt är en angelägenhet för fler än matglada helsingborgare. I en mening Fridas kämpar tappert med att hålla upp Helsingborgs nedsmutsade matfana. Missa inte! Fjällrödingen, och att botanisera bland de naturliga vinerna.

Undvik! Att gå hit om du har bråttom, det tar stundtals lång tid mellan rätterna.

Priser Förrätter 125-140 Huvudrätter 195-285 Desserter 45-90 Trerättersmeny 425 Femrättersmeny 595

Öppettider Tisdag-fredag 11:30-14:00 Onsdag-lördag 18:00-22:00

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro