ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hallucinationer friade från våld mot polis

Jenny Sköld · 19 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013

Vid gripandet misshandlade den drogpåverkade mannen en av poliserna. Men nu frias han. Hallucinationerna gjorde att "det fanns fog för misshandeln", enligt domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen kallades till en lägenhet i Umeå för att en drogpåverkad man misshandlat två släktingar på grund av droghallucinationer, skriver tidningen Dagens Juridiks nätupplaga. När polisen kom till platsen fick en av polismännen bland annat ta emot slag mot tinningen. 

Mannen friades senare i Umeå tingsrätt eftersom han på grund av sina grava vanföreställningar från våld mot tjänsteman. Mannen uppger själv att han tagit "spetsad" LSD som fick honom att tro att andra var besatta av väsen och att han fick 10 000 tankar i minuten. 

Domen överklagades till Hovrätten, som nu fastställer den friande domen.

Men tingsrätten konstaterade att att 22-åringen befunnit sig i ett tillstånd av grova vanföreställningar och att han därför inte hade något uppsåt att misshandla polismannen. 

"Vid detta förhållande anser hovrätten att det inte är visat annat än att X trodde att han befann sig i en situation där allvarlig fara hotade hans liv om han inte agerade på det sätt som han gjorde och att det i hans föreställningsvärld fanns fog för hans uppfattning. Hans agerande i förhållande till den inbillade farans beskaffenhet måste i den situationen anses som försvarlig", skriver Hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro