ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälsofarligt fusk på 21 av 29 solarier

John Lindblom · 20 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När Stockholms stads miljöförvaltning nyligen inspekterade 29 inner­stadssolarier använde sig 21 näringsidkare av misstänkt hälsofarliga och icke godkända rör.– Föga förvånande. Många rörförsäljare erbjuder halva priset på icke godkända im­porterade rör och har man en större verksamhet sparar man naturligtvis pengar, säger Ulf Wester på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Tillsynen av just rören och dess UVA-strålning prioriteras då icke godkända rör kan vara för starka i sig. De kan också vara för starka i förhållande till det plastskydd som täcker rören upptill och nedtill.– Solariesolande ger i regel ofta brännskador av lindrigare art. Är rören för starka kan brännskadorna bli riktigt allvarliga, berättar Ulf Wester.

Bland de 21 underkända stockholmssolarierna upptäcktes både odefinierbara rör samt rör som inte var an­passade till just den solariebädden och tillhörande strålskydd.– Vi har uppmanat de be­rörda att inte använda bäddarna innan rören bytts ut. Om de ignorerar uppmaningen får vi skärpa tonen och lägga ett förbud, säger Jeanette Hagberg, en­hetschef på miljöförvaltningen.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro