ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hälsoskolan tar emot flyktingar från krig och kaos

Peter Löwendahl · 8 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013
Hälsoskolan tar emot flyktingar från krig och kaos Barnmorska Ingela Schmidt pratar sexuell hälsa med eleverna på Hälsoskolan, bland annat Sayed Miri, Fatemed Zarei och Marizeh Rasoulzadeh.

Hälsoskolan tar emot flyktingar från krig och kaos Barnmorska Ingela Schmidt pratar sexuell hälsa med eleverna på Hälsoskolan, bland annat Sayed Miri, Fatemed Zarei och Marizeh Rasoulzadeh. Foto: Lena Garnold


Just nu inväntar Sverige en stor grupp flyktingar från Syrien. Många av dem kommer att hamna i Göteborg. Men hur lever man sitt liv när man rest från kaos och krig? Hälsoskolan, ett göteborgsprojekt unikt i Västsverige, vet.

klar

Artikellänk är kopierad

Haitham Bakri har tagit till sig den kunskap han erbjöds i Hälsoskolan och menar att den förändrat hans liv. – Nu är jag en annan människa, en annan person. Innan var allt svart, nu har jag hopp om ett nytt liv, säger han. Här med Monique Danielsson och Neda Zakari.
Haitham Bakri har tagit till sig den kunskap han erbjöds i Hälsoskolan och menar att den förändrat hans liv. – Nu är jag en annan människa, en annan person. Innan var allt svart, nu har jag hopp om ett nytt liv, säger han. Här med Monique Danielsson och Neda Zakari.Foto: Lena Garnold

Migrationsverket beräknar att 56 000 syrier kommer till Sverige i år, 69 000 nästa år. Hur många som får placering i Göteborg är inte klart. Men många av dem kommer ha behov av att bearbeta det krig de har lämnat.

En väg som erbjuds i Göteborg sedan ett drygt år tillbaka är Hälsoskolan, en kurs de som har fått uppehållstillstånd kan erbjudas om handläggaren på arbetsförmedlingen bedömer att det finns ett behov av den. Kursen går i korthet ut på att de asylsökande lär sig om sjukvården och den egna hälsan, kombinerat med att de får testa att träna på gym.

– Man vet att fysisk aktivitet påverkar kroppen och dess välmående väldigt positivt. Vi följer upp och ser hur det kan påverka deras hälsa, säger Monique Danielsson, sjukgymnast som ansvarar för bland annat träningsdelen på kursen.

Neda Zakeri, sjuksköterska och kursledare, säger att kursen finns i Botkyrka, Södertälje och Malmö, och har gett bra resultat för deltagarna där. Till sommaren ska projektet i Göteborg utvärderas.

För deltagarna är kursen frivillig, men har man väl valt att gå den är träningen obligatorisk, även om den möter motstånd från många.

– Framför allt undrar de äldre varför de ska träna. Men min upplevelse är att de ändå tyckt att det varit bra, säger Monique Danielsson.

Neda Zakeri fyller i:

– Många har inte ens sett ett gym tidigare, hur gör man? Hur cyklar man? Men de får stegräknare och sätter en fot framför den andra och säger efteråt att de känner sig lättare.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro