ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halv miljon har lämnat a-kassan

TT · 4 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I goda tider känns den dyra a-kasseavgiften som en onödig avgift. Nu vänder arbetsmarknaden och en halv miljon svenskar har sagt upp sin arbetslöshetsförsäkring. Tuffast blir det för ungdomar och invandrare.

- Vi är oroliga. De som har störst behov av a-kassan har inte haft råd att betala för den. Det har redan märkts på många håll att kommunerna och socialkontoren får ta ett större ansvar när de här personerna blir arbetslösa, säger Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO), till TT.

En halv miljon människor har lämnat a-kassorna sedan de nya hårdare reglerna infördes av den borgerliga alliansen, och försäkringen samtidigt blev dyrare. En stor grupp, cirka 50 000, har samtidigt avstått från att gå med, enligt SO:s uppskattning.

Socialbidrag ökar

Enligt prognosen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser konjunkturen för arbetsmarknaden under hösten lite "halvknackig" ut, men de har ännu inte fått några signaler från kommunerna om att kostnaderna för socialbidragen ökat.

- Blir det en djupare lågkonjunktur med ökande arbetslöshet då kommer det ställas på sin spets vad de här nya reglerna och utträden ur a-kassan innebär, säger Clas Olsson, chefekonom på SKL.

- Det kan nog bli protester och en diskussion om vem som får betala för att staten drar åt svångremmen.

Arbetsförmedlingens statistik är något dystrare.

- Enligt många beräkningar har vi redan nått punkten där arbetslösheten ökar, säger Nicklas Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingens enhet för behovs- och verksamhetsanalys.

Arbetslösheten bedöms landa på 4,2 procent i år för att sedan stiga till 4,7 procent nästa år.

Flest varsel har lagts i exportindustrin. Det är också här arbetslösheten ökat mest. Som en följd av det drabbas transportindustrin. Även byggbranschen har börjat kallna.

Minskar mest

Svårast på arbetsmarknaden blir det för ungdomar, nyutbildade och invandrare. Samtidigt är det ofta i de grupperna som a-kasseanslutningen minskat mest.

- Och studenter har ju inte längre möjlighet att vara medlemmar alls, säger Peter Schönefeld på SO.

De a-kassor som minskat mest är Småföretagarna, Svensk Handel, Hotell och restauranganställdas a-kassa, Kommunals a-kassa samt Arbetslöshetskassan SeA.

- De är några av de dyraste kassorna, men där samtidigt många deltidare och många nytillträdda på arbetsmarknaden tidigare varit medlemmar i.

Vad ska man göra om man är rädd för att bli arbetslös?

- Gå med i en a-kassa så snabbt du kan, det är för sent att gå med den dag du behöver försäkringen. Dessutom måste du ha varit med i a-kassan i ett år för att få ersättning, säger Peter Schönefeld på SO.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro