ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halv miljon kronor gömdes i bilbarnsstol

TT · 18 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under husrannsakan hittade polisen en halv miljon kronor – gömda i en bilbarnstol.Nu begärs de två huvudmisstänkta i den stora insiderhärvan häktade.Samtidigt väntar sannolikt fler härvor på att nystas upp.De två män som åklagarna tror är huvudpersonerna i det som kallas den största insiderhärvan i Sverige hittills är 34 respektive 35 år. Den ene jobbar på riskkapitalbolaget Cevian Capital, den andre på bankkoncernen Nordea.Männen misstänks för totalt ett tiotal fall av grova insiderbrott som ska ha begåtts under perioden januari 2005- september 2006. Affärerna ska ha gett dem tiotals miljoner kronor. De begärs häktade på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke. Häktningsförhandlingarna kommer att äga rum vid lunchtid på torsdagen.Under en presskonferens på onsdagen berättade kammaråklagare Robert Engstedt att polisen hittat en stor summa pengar hemma hos en av männen. Enligt beslagsprotokollet rör det sig om en halv miljon kronor i sedelbuntar, som gömts i stoppningen på en bilbarnstol.– I samband med häktningen kommer även frågan om kvarstad att prövas, sade Engstedt. Kvarstad betyder att ägaren förlorar rätten att förfoga över pengarna, som åklagaren kopplar ihop med de misstänkta brotten.

Ytterligare två personer har varit anhållna misstänkta för inblandning, men har nu släppts, eftersom de inte tros kunna försvåra utredningen.Flera medier uppger att svenska myndigheter började nysta i insiderhärvan i samband med söktjänstföretaget Eniros köp av sin norska motsvarighet Findexa hösten 2005. I Norge pågår nu en rättegång mot personer som misstänks ha vetat att affären var på gång, och som köpt aktier i Findexa innan Eniros bud lades.Om den eventuella Norgekopplingen sade Engstedt:– Vi har ett samarbete med Ökokrim (norska finanspolisen) och ett utbyte av erfarenheter med dem. De båda misstänkta huvudmännen företräds av Leif Gustafson respektive Hans Strandberg, två av Sveriges främsta försvarare i ekobrottsmål. Gustafson, som försvarar den Ceviananställde, säger att hans klient fortfarande nekar till alla anklagelser. TT har utan framgång sökt Hans Strandberg.Mats Wilhelmsson var chef för marknadsövervakningen på Finansinspektionen (FI) när härvan började nystas upp. Redan från början kände han att något stort var på gång.-Det var den känslan som vi hade då, att det här hade nog potential att bli något av det största i den här vägen som vi hade sett, säger Mats Wilhelmsson, som i dag jobbar på småbolagsbörsen NGM. Han tror att fler stora insiderhärvor väntar på att avslöjas.– Finns det en så varför skulle det inte finnas fler. Varför skulle vi vara förskonade från sådant, när det uppenbarligen finns i andra länder? 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro