ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halva Sverige skyddar inte sin dator tillräckligt

Stockholm TT · 10 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
120 000 svenskar har fått sin dator stulen under det senaste året. 

120 000 svenskar har fått sin dator stulen under det senaste året.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Över en halv miljon svenskar har det senaste året förlorat personliga foton och andra viktiga dokument i samband med hårddiskkrascher.

Få saker kan göra en så förbannad och förtvivlad som en hårddiskkrasch. Det skulle i så fall vara att någon stjäl hela datorn. Foton, musik, mejl och andra viktiga dokument är i de allra flesta fall förlorade för den som inte gjort en ordentlig backup av innehållet på hårddisken.

Har det hänt dig det senaste året är du inte ensam. 600 000 svenskar över 16 år har det senaste året förlorat viktiga dokument på hemdatorn, visar en undersökning som Synovate gjort bland 1 000 personer. Många fler än den dryga halvmiljonen har dock drabbats av datorrelaterat elände. 1,5 miljoner har fått virus i datorn, en miljon har råkat ut för en hårddiskkrasch och för 300 000 personer har datorn gått sönder på grund av en olycka.

Undersökningen visar att 4 av 10 inte har gjort något för att skydda sin dator och bland de tillfrågade kvinnorna är siffran 47 procent.

Två procent av de tillfrågade, vilket motsvarar 120 000 personer, har fått sina datorer stulna det senaste året. En rimlig siffra, enligt Jan-Peter Alm på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Antalet datorstölder ökar i takt med att allt fler köper bärbara datorer, men exakt hur många som stjäls varje år är omöjligt att säga eftersom stulna datorer inte kodas separat av polisen.– Varken försäkringsbolagen eller polisen har särskilt bra koll på hur många datorer som försvinner. Polisens kodningssystem håller på att göras om, men det kommer att ta flera år innan det fungerar i verkligheten.

Om en dator stjäls ur en bil är det inte nog med att ägaren blir av med den och innehållet på hårddisken.– Då är risken också stor att försäkringsbolaget inte betalar ut någon ersättning. Lämnar man en bärbar dator synlig i en bil så har man varit försumlig, säger Jan-Peter Alm.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro