ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halva Syrien är på flykt – årets julklapp borde vara en gåva till dem

Metro · 24 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015

Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT


Hur man än ser på saken så finns det inget finare än att bistå nödställda. Det inser till och med Karl-Bertil Jonssons far till sist, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Få saker är lika säkra som att det till julen alltid kommer någon som ska moralisera över slit och släng-attityd, överflöd, och bortskämdhet. Om hur vi frossar julmat medan det finns de som blir förutan, om hur barnen inte hinner uppskatta allt de får, innan de får nya saker. Om stressen i att hinna köpa alla julklappar, om trängseln på den nya megagallerian dagen innan julafton. Och så vidare.

Sedan sätter sig hela familjen och hejar på Robin Hood och Karl-Bertil Jonsson, medan årets julklapp ligger i en hög någonstans. Moralisten är det ingen som riktigt bryr sig om.

►LÄS MER: Det här är årets julklapp

I år finns det dock anledning att lyssna till moralisten. För även om en robotdammsugare, som sägs underlätta i vardagen och frigöra tid för familjen, är årets julklapp, så finns det annat som är bättre att ge.

Som ett gåvobevis till exempel. För även om du inte vill tänka på barnen i Afrika så behöver vi tänka på barnen i Afrika, samt barnen i mellanöstern. Syrien har sedan 2011 drabbats av en fruktansvärd humanitär katastrof. Halva befolkningen befinner sig på flykt. Och de afghaner som sedan länge har levt i Iran, behandlas allt sämre, och tvingas fly. Men inte till hemlandet, som förvärras dag för dag. Och det stannar inte där: Eritrea, Irak, Somalia är alla länder från vilka det ofta är nödvändigt att fly.

Vi lever i den sista svallvågen av konflikter vars epicentrum är hundratals mil härifrån. Men vi börjar se dem allt mer. Och vi kan läsa om effekterna i svenska tidningar, i synnerhet som upp emot 190 000 människor kommer söka asyl i år. Vi kan se människorna anlända till våra tågstationer, och vi kan se dem i långa köer utanför Migrationsverket.

►LÄS MER: Ge bort en julklapp med Metro

Även FN:s flyktingorgan, UNHCR, märker av flyktingsituationen. Aldrig förr har så många människor varit på flykt, och eftersom de allra flesta hamnar i närområdena, tvingas bland andra UNHCR att orkestrera enorma flyktingläger. Det är naturligtvis oerhört kostsamt att ge tak över huvudet och mat för dagen åt så många människor. UNHCR börjar få slut på pengar, och snart är vintern här. Det blir kallt i länderna kring Syrien. I Beekadalen i Libanon frös till exempel flertalet barn ihjäl i vintras, och det finns ingen anledning att tro att det blir enklare i år med fler flyktingar och samtidigt en större brist på pengar.

Årets egentliga julklapp är därför ett gåvobevis. För några hundralappar kan en syrisk barnfamilj få mat för en månad samt värmefiltar. Hur man än ser på saken så finns det inget finare än att bistå nödställda.

Det inser till och med Karl-Bertil Jonssons far till sist.

Viktor Banke

Asylrättsjurist

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro