ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Halvtid i bygget

Caroline Wetterborg · 31 Aug 2011
Uppdaterad 30 Aug 2011
När Metro besöker byggarbetsplatsen på Globenområdet är betongskelett och en av de två 1 600 ton tunga takbalkarna av stål på plats.

När Metro besöker byggarbetsplatsen på Globenområdet är betongskelett och en av de två 1 600 ton tunga takbalkarna av stål på plats. Foto: Klara Leo


Med ett och ett halvt år kvar till invigningen börjar nya Stockholms­arenan ta form. Hammarby, AIK och Djurgården vill alla ha den som hemmaarena.

klar

Artikellänk är kopierad

Här växer Stockholmsarenan fram ur betongen. Den nya Stockholms-arenan vid Globenområdet börjar ta form. När Metro besöker byggarbetsplatsen är betongskelett och en av de två 1 600 ton tunga takbalkarna av stål på plats. Färdigbyggd rymmer arenan 40 000 åskådare. – Byggnaden liknar en amfiteater, den norra sidan är högre och större, säger Ted Mattsson, projektchef på det kommunala bolaget SGA Fastigheter.

Alla platser kommer att vara under tak, men ovanför planen blir taket skjutbart. Det ger möjlighet att hålla olika evenemang året runt, även om fotbollen har högsta prioritet, enligt Ted Mattsson. Man har sökt särskilt tillstånd för att åskådarna ska kunna komma nära planen. – Det är sex meter från knäna på första rad till sidlinjen, säger han.

Arenan kommer också att inrymma 12 000 kvadratmeter med butiker och restauranger, garage med infart från Nynäsvägen och ”terrassloger”, avskilda utrymmen med bord, ute på läktaren.

Arenan kostar 2,7 miljarder, som Stockholms skattebetalare står för.   – Vinst och risker är fördelade mellan staden och evenemangsföretaget, men staden får säkra sin insats först, säger kultur- och fastighetsborgarråd (FP) Madeleine Sjöstedt.

Hammarby, AIK eller Djurgården?

Hammarby har varit med i planeringen från början men både AIK och Djurgården förhandlar nu med Stockholm Globe Arenas (SGA) om att ha Stockholmsarenan som hemma­arena. SGA välkomnar alla tre fotbollslag. – Det vore bättre ekonomiskt för lagen att spela på samma arena, men det finns mycket känslor i den här frågan och det har jag full respekt för, säger VD Ninni Engberg.

AIK förhandlar också med den nya nationalarenan, Swebank Arena, i Solna. Deras nuvarande hemmaplan, Råsundastadion, liksom Söderstadion, ska rivas inom ett par år. 

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro