ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hamasbesök i Malmö får hård kritik

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hon syftar på att Palestinska föreningen, en av tre organisationer som bjudit in Salah Muhammad al-Bardawil, Hamas gruppledare i det palestinska parlamentet, får bidrag från Malmö fritidsförvaltning på drygt 460 000 kronor. Fördömer isolering Bakom inbjudan till den 16 maj står även Arabiska Huset och Irakkommittén. Enligt Jon Bonnevier, talesman för föreningarnas organisationskommitté, är syftet att lyfta fram en rad synpunkter kring palestiniernas val av Hamas. -Vi fördömer starkt EU:s och det så kallade världssamfundets ekonomiska och politiska isolering av det palestinska folkets företrädare. Vi vill stödja deras rätt att resa sig mot ockupationsmakten Israel och uppmanar den svenska regeringen att återupprätta diplomatiska relationer med den Palestinska myndigheten, säger Bonnevier till TT. Birgitta Ohlsson påminner om att Hamas har terrorstämplats av såväl EU som FN. Därför tycker hon att al-Bardawil bör nekas visum för resan till Sverige.

al-Bardawil och Muhammad al-Rantissi, bror till den dödade Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi, ska dagen före Sverigebesöket träffa norska UD-tjänstemän, något som utlöst en häftig debatt i Norge. UD-kontakt Miljöpartisten Per Gahrton är ordförande för Palestinagrupperna i Sverige (PGS). Han tycker att även svenska UD bör ta vara på tillfället och "på lämplig nivå" ta kontakt med Hamas-företrädarna. -Så länge det handlar om människor som inte begått några brott måste vi kunna ta emot dem. Diplomati är ju inte till bara för att prata med sina vänner, utan kanske främst för att kunna prata med dem som har andra åsikter, säger han. PGS är inte inblandade i besöket och enligt Gahrton är det osäkert vilka kontakter man tar i samband med att det äger rum. Han pekar bland annat på hänsynen till biståndsprojekt som PGS driver, delvis med stöd av Sida. -Men vi ser inga hinder för att prata Hamaspersoner. Det har vi redan gjort i Palestina, även om våra kontakter sker med PLO, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro