ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hamilton avgjorde i sista tävlingen

TT · 23 Nov 2014
Uppdaterad 23 Nov 2014

Foto: AP/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Lewis Hamilton fick en odramatisk resa mot sin andra VM-titel i formel 1.

Britten var blixtsnabb från start medan utmanaren Nico Rosberg inte bara missade sin chans från pole position utan också fick tekniska problem.

Det var upplagt för en rafflande uppgörelse om VM-titeln. Hamilton kom till den 19:e och sista deltävlingen med 17 poängs ledning, men stallkollegan Nico Rosberg hade fortfarande chansen. Inte minst sedan han varit snabbast i tidskvalet och fått bästa startposition.

Men det blev aldrig någon dramatik i avslutningsloppet.

Rosberg fick ingen riktig fart på sin bil i startögonblicket, medan Lewis Hamilton blixtrade till ledning. Väl där var den 29-årige britten aldrig illa ute. Ledningen överläts bara till loppets slutlige tvåa – Felipe Massa – när Hamilton gjorde sina depåstopp. När Nico Rosberg dessutom fick problem med bränsletillförseln i sin bil var saken klar.

– Världsmästare! Min gud, jag kan inte tro det, skrek Lewis Hamilton över radion sedan han korsat mållinjen.

"Största ögonblicket"

Därefter väntade kramkalas med pappa Anthony och flickvännen Nicole Scherzinger och gratulationer från prins Harry som fanns på plats.

– Det här har varit ett helt osannolikt år. Det här är det största ögonblicket i mitt liv, det känns helt overkligt, sade Lewis Hamilton sedan han lyft segertrofén mot skyn.

Segern var Hamiltons elfte under säsongen och hans 33:e i karriären.

– Det var speciellt att vinna 2008, men känslan jag har nu slår allt. Tack så mycket allihop, sade Lewis Hamilton, lycklig och rörd.

För stallkamraten och värste utmanaren Nico Rosberg slutade säsongen i moll. Han vägrade att bryta loppet trots motorproblem, blev varvad och slutade på 14:e plats. När tre varv återstod fick han frågan från stalledningen om han ville gå i depå och bryta loppet.

– Nej, jag vill slutföra det här loppet, svarade Rosberg och tog sig också i mål.

Sportslig avslutning

Konkurrensen i Mercedesstallet har varit stenhård under säsongen och stämningen mellan de båda stjärnförarna har inte varit den bästa. Men efter säsongsavslutningen plockade Rosberg fram sin sportsliga sida.

– Sammantaget förtjänade Lewis att vinna mästerskapet, sade Nico Rosberg, sedan han kramat om och skakat hand med världsmästaren.

– Vad som hände mig i dagens lopp påverkade ingenting och är inte värt att fokusera på. I år kom jag riktigt nära och det är klart att det känns lite trist att jag inte räckte ända fram, men Lewis har helt enkelt gjort det lite bättre än jag, sade Nico Rosberg.

Hamiltons seger innebar den 16:e för Mercedes-stallet, nytt rekord i antal stallsegrar under en säsong.

Tvåa i loppet kom brasilianaren Felipe Massa, hans bästa placering sedan 2012 då han körde för Ferrari.

– Inte illa för en gammal man, sade den 33-årige Williamsföraren.

Stallkompisen, finländske Valtteri Bottas, kom trea.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro