ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han åker för att bygga upp sitt Libyen

Kristoffer Rengfors · 30 Aug 2011
Uppdaterad 30 Aug 2011
”Jag jobbar som kock. Det kommer många utifrån och de måste äta. Där kan jag hjälpa. Jag hoppas jag att andra som doktorer och advokater kommer tillbaka de kan hjälpa till de också”, säger Masoud Guma, 39.

”Jag jobbar som kock. Det kommer många utifrån och de måste äta. Där kan jag hjälpa. Jag hoppas jag att andra som doktorer och advokater kommer tillbaka de kan hjälpa till de också”, säger Masoud Guma, 39. Foto: Jens Bäckström


Luleåbon Masoud Guma, 39, reser till Libyen för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Många av mina kompisar har redan återvänt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Lugnet börjar återvända till Tripoli efter rebellernas övertagande av den libyska huvudstaden. Och nu återvänder även många libyer för att byga upp landet igen. 39-årige Masoud Guma från Luleå väntar just nu på pappersexercisen på libyska konsulatet innan han återvänder till hemlandet. – Vi måste bygga upp landet, med demokrati och se till att det inte blir fler diktatorer. Många av mina kompisar har redan återvänt för att hjälpa till att bygga upp landet, säger han till Metro. Masoud Guma lämnade Libyen och Gaddafi-regimen bakom sig 2003 och tog sig då till Italien. Masoud, som kommer från rebellfästet Benghazi, var medlem i organisationer som inte gillades av regimen och var därför inte säker i Libyen. – Utifrån kunde jag i alla fall göra något. Jag var rädd för min familjs skull och det var bättre att lämna än att sitta där och inte kunna göra något. Från Italien kom han till Sverige och i Luleå har han nu jobb, och familj. Fem­åriga dottern stannar kvar i Sverige under det halvår Masoud Guma tänker arbeta med bland annat demokratiarbete i Libyen. Hur tänker du kring att Gaddafi inte är gripen ännu? – Det spelar ingen roll om han är gripen eller inte. Gaddafi är inte det stora problemet. Folket i Libyen måste vakna upp och inse att han är ingenting. Han är bara en människa. Libyen är mycket större än Gaddafi. – Det stora problemet är inte Gaddafi utan hur vi ska få fram fungerande skolor och sjukhus. Och hur vi ska få människor att stanna kvar i Libyen och jobba för att bygga upp landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro