ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han är en krutdurk – behöver rättspsykiatrisk vård”

Fredrik Beckman · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

Det vore fel att sända 16-åringen till ungdomsvård. Han måste få rättpsykiatrisk vård. Det menar Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Åsgård är expert på gärningsmannaprofiler.
Ulf Åsgård är expert på gärningsmannaprofiler.

Under förhör med polisen har 16-åringen uttryckt att det lättar i hans huvud när han dödar katter. Och att han har haft fantasier om att angripa unga kvinnor.

– Han är ett praktexempel på en person som ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Han är en krutdurk. Det vore inte bra att sända honom till ungdomsvård. Han behöver rättpsykiatrisk vård säger Ulf Åsgård.

– Ångesten lättar när hen genomför det här. Han känner sig stor och maktfullkomlig, från att vanligtvis känna sig liten.

Enligt Ulf Åsgård är det mycket ovanligt med personer som dödar katter, och dessutom fantiserar om att döda människor.

– Bland folk som dödar katter förekommer i ett tiotals procent att de har tankar om att döda människor. I ytterst få fall så gör de det. Det är naturligtvis viktigt att få tag i dem.

Innan 16-åringen åkte fast i början av maj genomförde han djurplågerier allt tätare. Ulf Åsgård tror att gärningarna allt mindre räckte till för att dämpa 16-åringens ångest.

– Det är kanske är därför som fantasierna om att döda en människa har kommit. Det kanske skulle lindra ångesten.

Fallet med 16-åringen är det andra i Göteborgsområdet de senaste åren. 2009 dömdes en 20-årig Lerumsbo till rättspsykiatrisk vård efter att ha plågat ihjäl minst 13 katter och en hund. Även han fantiserade om att attackera kvinnor.

Ulf Åsgård tycker att de här personerna skulle kunna ha stoppats innan det gick så långt att de hade ihjäl djur.

– Vad man ska göra är att i skolan, hemmet och arbetslivet närma sig de personer som på annat sätt verkar ha problem. På det sättet kanske man kan förhindra saker och ting.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro