ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han är Rysslands enda alternativ”

Josefin Svenberg · 29 Feb 2012
Uppdaterad 29 Feb 2012
Vladimir Putin har figurerat på en mängd bilder där han framstår som stark, sportig och i kontakt med den ryska  naturen. Här  matar han en häst under en ledighet 2009. Men den kommande mandatperioden blir ingen semester för  den ryske politikern, enligt Lena Jonson, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Vladimir Putin har figurerat på en mängd bilder där han framstår som stark, sportig och i kontakt med den ryska  naturen. Här  matar han en häst under en ledighet 2009. Men den kommande mandatperioden blir ingen semester för  den ryske politikern, enligt Lena Jonson, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Foto: Alexei Druzhinin / Scanpix


Inför valet i Ryssland på söndag råder inga tvivel – Vladimir Putin kommer åter att kunna titulera sig president. Men efter fjolårets valfusk har han mött allt fler protester. – Problemet är att det egentligen inte finns något alternativ till Putin, säger Lena Jonson, Rysslandsexpert på UI.

klar

Artikellänk är kopierad

När ryssarna går till vallokalerna på söndag är det med all sannolikhet för att återigen välja Vladimir Putin, 59, till president. Den nuvarande premiärministern tros få någonstans mellan 50 och 70 procent av rösterna. Om Putin får färre än hälften av rösterna blir det en andra valomgång. – För Putin själv är det väldigt viktigt att det blir klart i den första valomgången. Han har sagt att om det skulle bli en andra omgång så skulle det allvarligt destabilisera landet, säger Lena Jonson, forskningsledare på Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram.

Det finns framför allt en anledning till att Putin har ett så pass stort stöd hos ryska väljare, enligt Jonson: – Problemet är att det egentligen inte finns något alternativ till Putin. Anledningen är att Putin har försvårat för politiska rörelser att utvecklas och verka i Ryssland. Därför kan det inte komma fram några andra kandidater, säger Jonson och fortsätter: – Så är det i många frågor, att Putin är låst eftersom han själv inte vill rucka på hur maktsystemet ser ut. Nu kommer han säkert säga att han ska modernisera landet och ta nya tag, men jag tror inte att han kommer att kunna åstadkomma särskilt mycket.

Den senaste tiden har allt fler Putinmotståndare klivit fram och protesterat mot landets starke man. Under den kommande mandatperioden tror Jonson att Putin kommer att möta en annan situation än vad han är van vid: – Oppositionen kommer att växa, kritiken kommer inte att tystna. Jag har väldigt svårt att se att han skulle avgå i förtid, men han kan ändå komma att tvingas till vissa eftergifter. Han kommer inte att få det lätt, säger Lena Jonson.

Valfusk väntas: ”Putin vill ha 60–70 procent”

En av orsakerna till att protesterna mot Vladimir Putin blivit allt mer högljudda är det fusk som det larmades om efter parlamentsvalet i december 2011. Observatörer rapporterade bland annat att valsedlar var förkryssade för Putins parti Enade Ryssland. – Sammanräkningen av rösterna gick inte heller helt rätt till, säger den svenska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C), som var valobservatör vid parlamentsvalet i fjol.

Efter protesterna senast tror inte Al-Sahlani att Putin kommer att fuska lika tydligt i söndagens val: – Egentligen behöver han ju inte fuska. Han kan naturligt vinna med 52 procent, men jag tror inte att han tycker att det är tillräckligt. Putin vill ha 60–70 procent av rösterna, säger Abir Al-Sahlani.

Även Lena Jonson på Utrikespolitiska institutet tror att det kommer att fuskas: – Ja, det kommer det säkert att göras. Man är angelägen om att leverera röster som gör det möjligt för Putin att bli vald i en första omgång, säger Jonson.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro