ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han är Sveriges senaste internationella stjärnkrögare

Staffan Erfors · 6 Okt 2017
Uppdaterad 6 Okt 2017
Philip Hamilton på Aquavit i London.

Philip Hamilton på Aquavit i London. Foto: Charlie Clift


LONDON. Knappt hann entreprenören Philip Hamilton öppna restaurang Aquavit i London förrän han belönades med en Michelin-stjärna. Det känns helt galet”, säger han i en stor intervju med Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmaren Philip Hamilton, 50, har varit entreprenör hela sitt liv. Det har gått upp och ner men han har aldrig låtit sig nedslås.

Sedan december 2016 driver han restaurang Aquavit i London och redan nu – inte ens ett år efter öppningen – har restaurangen belönats med en stjärna i den prestigefyllda krogbibeln Guide Michelin.

– Medvetet valde vi att låta Aquavit i London, till skillnad från vår systerkrog i New York, har en mer informell brasserie-stil. Vår meny är internationell med tydliga influenser av nordiska smaker. Jag är väldigt glad över att Guide Michelin också uppskattar den här typen av restauranger, säger en strålande glad Philip Hamilton.

Metro träffar den framgångsrike krögaren på plats i London. Aquavit ligger i affärskvarteren i närheten av St James’s Market och världsstjärnor som Rihanna, svenska Oscars-vinnaren Alicia Vikander och Hollywood-stjärnan Michael Fassbender har redan varit där och provat läckerheterna.

Krogen känns både modern och tidlös. Välkomnande och exklusiv men inte vräkig. Lokalen är inredd med exklusiva material och möbler från Sverige, Danmark och Finland.Bland listan på samarbetspartners finns bland annat företag och varumärken som Svenskt Tenn, Georg Jensen, Märta Måås Fjetterström och Rörstand.

Efter att ha börjat som smörgåsnisse hos Erik Lallerstedt i Stockholm på 80-talet kom Philip att driva flera framgångsrika restauranger i Stockholm.

– Efter att jag sålt de krogarna skulle jag öppna ett Boutique-hotell i Marbella. Det tog närmare ett år att projektera, och det finns ingen som finansierar en sådan sak, det får man göra själv. Det kostade på. När allt var klart och jag skulle börja bygga, då gick USA in i Kuwait, då hade folk inga pengar och plötsligt hade jag ett hål på en och en halv miljon i kassan, berättar Philip.

Efter det bytte han spår.

– När jag var fjorton år var min syster tillsammans med en fiskhandlare i Marstrand på västkusten, han pratade alltid om hur lukrativt och bra det var att handla med fisk, så jag såg till att bli fiskhandlare, berättar Philip.

Efter att ha gått som lärling i drygt ett halvår startade han tillsammans med en kompanjon en fiskhandel – det gick bra. I tio år var Philip framgångsrik fiskhandlare innan det var dags för nästa äventyr, den här gången i London.

Det började med en fallerad resebyrå på nätet, Hotel Insider, men slutade med en restaurang.

– Jag och familjen trivdes bra i London och då sa min fru; ”Varför öppnar du inte en restaurang här i London?”.

Och det blev inte vilken restaurang som helst – det blev Aquavit i London som omedelbart blev en omskriven succé och i veckan belönades man med en stjärna i Michelin-guiden.

– Jag har licensierat varumärket från Aquavit i New York och de har ju två stjärnor. Jag hade aldrig tänkt att det här skulle bli en stjärnkrog utan mer ett samtida brasserie, där vi satsar på både maten och inredningen, säger Philip som med hjälp av kinesiska investerare lagt ner närmare 80 miljoner kronor på restaurangen och dess inredning.

Tanken är att Aquavit ska öppna i tio världsstäder, närmast på tur är Dubai och Shanghai.

– Jag hade aldrig kunnat göra det här för tio år sedan, tajmingen var inte rätt tidigare och min erfarenhet inte tillräcklig. Den här krogen är mitt gesällbrev, jag tog en examen med den här restaurangen.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro