ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han är världens första Youtube-korrespondent

Tomas Lundin · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie är pionjär - igen.
Nanok Bie är pionjär - igen.

PIONJÄR Han har gjort sig ett namn som både internetpionjär och tv-kändis. Nu blir Nanok Bie också Metros och världens första internationella Youtube-korrespondent.

Varje vecka ska Nanok rapportera från webbplatser som Youtube, Myspace och Google Video för Metros läsare i tidningen och på webben. – Det är på tiden att någon ser internet som en viktig plats att rapportera från. För många människor spelar nätet en större roll i livet än ett annat land, därför är det inte konstigt att man har en korrespondent, precis som man kan ha i till exempel Frankrike.

Videosajten Youtube lanserades av tre amerikanska studenter för bara ett år sedan, men har redan växt till en folkrörelse. Alla som vill kan lägga upp filmer och filmsnuttar på sajten och dela med sig av materialet till andra. I dag ligger runt 100 miljoner filmer på sajten. – Det som gjort Youtube stort är att det är så fritt och enkelt, man är alltid bara ett klick från att dela en rolig film med sina vänner. Den enda sajten som kan konkurrera är egentligen Myspace. I Sverige förstår vi inte riktigt hur stort Myspace är.

Han är först i världen som Youtube-korrespondent, men Nanok Bie är van vid att vara först med saker. Han började göra hemsidor redan 1994 som en av de första i Sverige och 1997 startade han världens första bloggcommunity, "reload.org", som vann priser, men aldrig blev en kommersiell succé. Men som det brukar vara med pionjärer så fick han aldrig skörda de sötaste frukterna av sina uppfinningar. – Det var helt enkelt 40–50 personer i ett nätverk som delade dagböcker med varandra, jag förstod inte riktigt den affärsmässiga biten i det. Nästa gång kanske jag måste hålla på en idé i ett par år.  

Han var till och med för tidigt ute för att uppleva it-bubblan i slutet av nittiotalet och den efterföljande kraschen. Nanok har sysslat med datorer ända sedan han fick sin första dator – en VIC 20– när han var tolv, men han har aldrig kunnat tekniken bakom, bara hur man gör den användbar och begriplig för vanliga människor. Det är det han hoppas förmedla genom jobbet som Youtube-reporter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro