ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han blev först upp för Kebnekaise i rullstol

Aron Andersson · 5 Aug 2013
Uppdaterad 17 Feb 2017
Han blev först upp för Kebnekaise i rullstol Aron Anderson, 25, blev förste man att bestiga Kebnekaise i rullstol. ”Det sägs att en klar dag så kan du se en elftedel av Sveriges yta. Jag har ingen aning om det stämmer men det kändes så. Samtidigt blir du lite skraj. Det är nästan stup på alla sidor om toppen så på bilden sitter jag och håller i mig så att jag inte ramlar ner”.

Han blev först upp för Kebnekaise i rullstol Aron Anderson, 25, blev förste man att bestiga Kebnekaise i rullstol. ”Det sägs att en klar dag så kan du se en elftedel av Sveriges yta. Jag har ingen aning om det stämmer men det kändes så. Samtidigt blir du lite skraj. Det är nästan stup på alla sidor om toppen så på bilden sitter jag och håller i mig så att jag inte ramlar ner”. Foto: Lina Tesch


Hallå där Aron Anderson som bestigit Kebnekaise i rullstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag känner till dig lite redan, eftersom när jag googlat mig själv så har jag hittat dig.– Du har det? Ja, jag har sett dig i Metro också faktiskt. Du stavar med två ”s”, det är bra så att man kan skilja på oss lite.

Men nu har du tagit dig till toppen av Kebnekaise, hur gick det till?– Jag och äventyraren Johan Ernst Nilsson sa att vi borde göra något häftigt tillsammans. Han tyckte att vi kunde prova Kebnekaise. Jag kan stödja lite på benen så jag ville gå på kryckor, hasa mig fram och dra mig upp med armarna.

Det låter ganska jobbigt, tog det lång tid?– Vi började gå på tisdagen och gick en bit uppför berget innan vi slog tält. Men när vi skulle gå upp sista biten blev vi instängda i 24 timmar eftersom det var så dåligt väder. Vi hade mat och stormkök men det var lite trist att bara ligga där. På torsdagen gick vi uppåt igen, till toppen och tillbaka. Många gör klättringen från fjällstationen till toppen och ner på 10–14 timmar. Vi hade 28 timmar i ren promenadtid.

Hur hårt var det?– Det var extremt hårt. Jag är rejält vältränad i axlar och skuldror men jag hade ont överallt och var helt slut efteråt. Men det var en otrolig känsla att ta sig upp som första person i rullstol. Känslen försvann i fingrarna, men det gick. Det går att göra så mycket mer än man tror.

Ja, jag skulle nog aldrig klara av det i alla fall.– Jag tycker att alla människor borde göra något sådant. Den kraften du får, den är något speciellt. Många gånger när jag jobbar med något känner jag: ”klarar jag verkligen det här?”. Men nu kan jag tänka: ”Fan Aron, du tog dig upp, då kan du väl ringa det här samtalet, eller klara av detta”.

Så vad blir nästa mål?– Jag älskar utmaningar, i somras cyklade jag till Paris med Team Rynkeby för att samla in pengar till Barncancerfonden. Jag gillar att pusha mig själv. När jag kom ner till fjällstationen fick jag frågan om vad som händer härnäst. Då kände jag bara att ville pusta ut någon vecka eller två. Men någon häftig grej kommer det säkert att bli.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro