ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han bloggar om din arbetsplats

Kristian Borglund · 26 Apr 2012
Uppdaterad 26 Apr 2012
Aram Seddigh forskar på hur olika kontor påverkar produktivitet och välmående. ”Det är fascinerande i sig självt hur  mycket känslor kontorsmiljön väcker”, säger han. 

Aram Seddigh forskar på hur olika kontor påverkar produktivitet och välmående. ”Det är fascinerande i sig självt hur  mycket känslor kontorsmiljön väcker”, säger han.  Foto: Klara Leo


Aram Seddigh har annorlunda twist på sin karriär. Han bloggar om – kontor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hans blogg om svenska kontor är naturligtvis långtifrån samma trafikmagnet på webben som de största modebloggarna. 

Men därmed inte sagt att svenska kontorsjobbare är ointresserade av sina arbetsplatser.

Tvärtom. Alla som varit med om en företagsflytt vet att frågor som ”Hur kommer vi att sitta?” och ”Hur ser det ut på nya stället?” börjar att florera i samma stund som ryktet om en ny lokal har satt i gång.

– Det är fascinerande i sig självt hur mycket känslor kontorsmiljön väcker, vilket märks tydligt exempelvis när personal ska flytta till nya lokaler eller när det ska göras ombyggnationer, säger Aram Seddigh.

Som doktorand vid Stressforskningsinstitutet ägnar han ett halvår åt att samla in data från 2 500 kontorsarbetare runt om i Sverige.

Siktet är inställt på att upptäcka hur olika kontor påverkar produktivitet och välmående.

– Människor vill vara produktiva, effektiva och göra ett bra jobb. Hur kontoret är uppbyggt kan antingen hjälpa eller stjälpa arbetet.

På bloggen Kontorslandskap.org kan vem som helst följa hans arbete. 

– Jag vill ge min egen bild till allmänheten av min forskning. Jag tycker att forskning ska ut. Vi forskare ska inte sitta i våra grottor med våra rön.

Aram Seddighs kontorsupptäckter:

Chefens placering

Även i kontorslandskap bör chefen sitta som alla andra, tycker en del. Informationsutbytet blir bättre. Andra håller inte alls med. De tycker att det är jobbigt om andra ser när de går till chefen, exempelvis om något ska redas ut. Och att be om att få prata ostört kan i vissa fall ge en onödigt allvarlig prägel åt samtalet.

Ultimat kontorslösning

Den ultimata kontorslösningen är skräddarsydd för ändamålet. Ändå är det vanligt att organisationer flyttar in i lokaler som inte stöder verksamheten, eller att medarbetare med liknande uppgifter inte får möjlighet att sitta nära varandra, vilket skulle gynna informationsutbytet.

Skillnader i hur vi jobbar

Kontoren utgår traditionellt ifrån att det finns en lösning som passar alla individer i alla lägen. Men människor är olika, och arbetsuppgifterna är av olika karaktär. Generellt kan man säga att ju mer automatiserad en arbetsuppgift är, desto mer störningar kan förekomma utan att produktiviteten sjunker.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro