ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han byggde den allra första Apple-datorn

Elisabeth Braw · 28 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Steve Wozniak, Apples grundare samt dansare.

Steve Wozniak, Apples grundare samt dansare. Foto: Julie Roebuck


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Margaret Wozniak

DATANÖRD. Bland Silicon Valleys nörd-koner är Steve Wozniak den störste. 1975 byggde ”The Woz” sin första dator Apple 1 med vännen Steve Jobs. I dag gör deras företag inte bara ikoniska Macintosh-datorer utan även nya succéer som iPhone och iPod.

Det ­aller­städes närvarande ”i” på Apples produkter är ett av världens starkaste varumärken och föga förvånande har Wozniak döpt sin självbiografi till ”iWoz”.

I dag är den jovialiske 58-åringen en inofficiell ambassadör för IT-industrin och talar vid evenemang världen runt. Wozniak har även startat andra teknikföretag och arbetat som ­grund­skolelärare.

Överst på cv:t kan han skriva ”Dancing With The Stars”, USA:s motsvarighet till ”Let’s Dance” där han var den goe, ­klum­pige killen. Men Wozniak är sportig på flera sätt – han spelar med segwaypolo-laget Silicon Valley Aftershocks.När du skapade Apple 1 – hur föreställde du vad datorer skulle kunna göra 30 år senare?– Det är lättare att berätta vad vi inte trodde att de skulle kunna göra! Vi trodde inte att datorer skulle kunna spela sofistikerade spel, spela låtar eller redigera videor – eller ens att internet skulle existera. Vi trodde att folk skulle använda datorer hemma för att göra väldigt enkla saker, som att organisera sina recept. Men vi skapade Apple 1 delvis för att kunna koppla upp den mot ARPA. ARPA var ett nätverk som kopplade samman datorer på tolv universitet så att de kunde kommunicera. Vi tyckte det var väldigt coolt.Vilken dator använder du?– En 17-tums Macbook Pro. Jag har bytt hårddisken till något som heter ”solid disc”, som är mindre, men mycket kraftfullare. Den kostar runt 8 000 kronor extra.Bygger du alltid om dina datorer?– Inte särskilt mycket: jag prövar bara att byta en del hårdvara och en del mjukvara i taget. En sak jag lärde mina femteklassar var hur man använder iMovie. Häromdagen skulle jag använda den igen och blev alldeles förvirrad. Saker förändras väldigt snabbt i datavärlden.Vilken funktion skulle du ­vilja att Apple återskapade?– Vilken mekanisk pryl som helst: klockor, tv-apparater, robotar. Företag blir självbelåtna och det är då Apple går in och säger “det är så här det ska göras”.Är du en bra dansare?– Före ”Dancing With The Stars” hade jag aldrig dansat tidigare! Jag dansar inte ens på bröllop, jag visste inte ens vad showen handlade om. Men jag släppte allt annat i mitt liv och tränade sex timmar om dagen. Helt plötsligt hade jag jätteroligt!Vilket är ditt råd till ­data­nördar och andra män som inte tror att de kan dansa?– Folk vill bara inte ha förändring. Det är lättare att sitta framför sin dator och spela Solitaire än att försöka dansa. Men att ta en danslektion är inte särskilt svårt.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro