ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han byggde "riktig" Barbie-docka

Metro World News · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

Hur skulle leksaksdockan Barbie se ut om hon baserades på en genomsnittlig amerikansk kvinna? Så här, tror konstnären och researchern Nickolay Lamm.

klar

Artikellänk är kopierad

Han byggde "riktig" Barbie-docka 
  Till vänster finns Barbie-dockan i original, och till höger dockan som är tillverkad efter en genomsnittlig amerikansk 19-årings mått.
Han byggde "riktig" Barbie-docka Till vänster finns Barbie-dockan i original, och till höger dockan som är tillverkad efter en genomsnittlig amerikansk 19-årings mått.Foto: Nickolay Lamm/Mydeals.com
Nickolay Lamm
Nickolay Lamm

Om Barbie såg ut som en riktig människa, skulle hon inte alls se ut som hon gör i dag. Konstnären och researchern Nickolay Lamm använde måtten från en genomsnittlig amerikansk 19-åring för att skapa en 3D-modell, som han fotograferade bredvid en vanlig Barbie-docka.

– Vi klagar på smala modeller inom modevärlden – då borde vi också fundera över möjligheten att också Barbie kan påverka unga flickor negativt, säger Nickolay Lamm.

Han citerar forskningsrapporter som visar att dockor med smala kroppar kan påverka hur unga flickor uppfattar sina egna kroppar, och menar på att docktillverkarna har ett ansvar.

– Om det ens finns en liten chans att Barbie som hon ser ut i dag påverkar flickor på ett negativt sätt, och om Barbie-dockan ser bra ut när hon baseras på genomsnittskvinnan – vad är det som stoppar tillverkaren Mattel från att tillverka den andra varianten? frågar han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro