ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han dyker för att rädda fotbollslaget ur thailändska grottan

TT · 9 Jul 2018
Uppdaterad 9 Jul 2018
Den danske dykaren Ivan Karadzic deltog i söndagens räddning av fyra av pojkarna i grottsystemet Tham Luang.

Den danske dykaren Ivan Karadzic deltog i söndagens räddning av fyra av pojkarna i grottsystemet Tham Luang. Foto: TT


Räddningsinsatserna vid Tham Luang-grottorna i Thailand fortsätter på måndagen för att undsätta de återstående åtta fotbollspojkarna och deras 25-årige tränare. Den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i den första räddningen säger att pojkarna log och tackade när de fördes ut.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofscenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återupplivas, säger Ivan Karadzic till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

”Såg skrämda ut”

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut lufttuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

– De såg lite skrämda ut, men de fick inte panik eller så, säger Karadzic.

– Och de log och tackade.

Planen: Rädda fyra-fem

Karadzic, som till vardags driver ett dykföretag på den thailändska ön Koh Tao, säger att dykarna räknar med att rädda ytterligare fyra-fem pojkar under måndagen, och de resterande under tisdagen. Han kommer dock att vara ledig under dagen.

– Jag har aldrig varit så trött förut, och har fått veta att jag ska få vila lite, säger han.

Tidigt på morgonen anlände ambulanser till ingången till grottan, men journalister och andra intresserade har motats bort från området och kan inte se vad som händer på plats.

Enligt räddningsledaren Narongsak Osottanakorn, som på söndagen meddelade att fyra av pojkarna är räddade, återupptas arbetet på morgonen.

– Vi har arbetat kontinuerligt under natten, säger en person vid myndigheterna som vill vara anonym, på måndagsmorgonen.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Barnen, som är 11–16 år gamla, och deras tränare sitter fast i grottkomplexet sedan den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Fyra av pojkarna har kunnat hämtas ut med hjälp av expertdykare genom vindlande grottgångar och översvämmade kamrar.

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som bör komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter. I videoklipp syns dykare testa ubåten i ett smalt utrymme i en bassäng.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro