ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han får små högtalare låta som stora bjässar

Ola Jacobsen · 1 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
– I stället för att följa akustikens lagar kan vi med vår teknik göra en högtalare som är så snygg som möjligt. Sedan mäter vi hur den låter i det här ljudlabbet och fixar akustiken digitalt, säger Pär Gunnars Risberg, vd på Actiwave.

– I stället för att följa akustikens lagar kan vi med vår teknik göra en högtalare som är så snygg som möjligt. Sedan mäter vi hur den låter i det här ljudlabbet och fixar akustiken digitalt, säger Pär Gunnars Risberg, vd på Actiwave. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

 – Vi hade en teknik som gjorde det möjligt att få vilken högtalare som helst att låta bra, så då tänkte vi: Vad vill folk ha mest? De vill ha ett snyggt vardagsrum, säger Pär Gunnars Risberg, vd på Actiwave.

Företaget har en patenterad teknik för att skicka ström och en digital ljudsignal genom en vanlig enkel högtalarkabel.

Genom att kombinera den tekniken med avancerade algoritmer för att styra högtalarelement ska Actiwave kunna få centimetertjocka högtalare att låta som stora golvhögtalare, även utan extra bashögtalare. – Lådan finns där, men den kan vara alldeles för liten. Genom att mäta upp varför den låter dåligt, burkigt och litet kan vi sedan med hjälp av digitala filter och algoritmer få den att låta som en fullstor golvhögtalare, säger Pär Gunnars Risberg.

Tekniken låter användaren slippa både förstärkare och sladdar. Ljudet skickas runt i bostaden trådlöst och högtalarna med inbyggd förstärkare behöver bara ström för att fungera.

Konkurrensen från andra trådlösa system är växande, men enligt Actiwave är det ingen som har sytt ihop det i ett snyggt system som dessutom låter lika bra eller bättre än de dyraste systemen. – Vi vill ge snyggast möj­liga hem – men med bättre ljud. Nu kan finljudet bli tillgängligt för alla, säger Pär Gunnars Risberg.

På hemelektronikmässan IFA i Berlin i september kommer Actiwaves teknik presentera högtalare för första gången.

Vad är den största utmaningen för er nu?– Att få alla att förstå att det här är på riktigt. Ur jättarnas perspektiv kommer vi kommer från ingenstans, säger Pär Gunnars Risberg.

Nu har företaget fått flera tunga namn i styrelsen, bland annat två personer från högtalartillverkaren Jamo och Crister Ek, före detta vice vd för hela Ericsson Group. – De tror också att vi kommer förändra ljudbraschen på samma sätt som platt-tv:n förändrade tv-branschen, säger Pär Gunnars Risberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro