ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han gör det annorlunda till en tillgång i livet

Peter Lindholm · 18 Aug 2014
Uppdaterad 26 Nov 2014

Varningsklockorna ringde under hela Georgios Karpathakis uppväxt. Men trots stökiga skolår, bråk, polisanmälningar och sex självmordsförsök dröjde det 20 år innan han fick diagnosen adhd. Nu hjälper han andra genom Reach For Change för att de ska få slippa dela hans erfarenheter – och istället dra nytta av sina egenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Salenstedt, 26, fick hjälp av  Georgios ”Jojje” Karpathakis och  ”Underbara adhd”.
Elin Salenstedt, 26, fick hjälp av  Georgios ”Jojje” Karpathakis och  ”Underbara adhd”.Foto: Urban Brådhe

Det har gått två år sedan, Georgios ”Jojje” Karpathakis, 28 år, började blogga med ambitionen att öppet och ärligt dela med sig av hur det är att leva med adhd.

Nu har hemsidan ”Underbara Adhd”, en av Reach f or  Changes fem vinnare i fjol, vuxit till att bli en renodlad adhd-organisation och  digital  plattform där diagnostiserade barn, anhöriga, skola, omsorg och sjukvård möts.  Facebook-sidan  har över 32 000 följare.

Georgios föreläser, ger kurser och håller på att ta fram ett utbildningspaket till lärare och skolor. En teaterföreställning, ”Ljuvliga jävla Georgios”, har det också blivit.

– Den är baserad på mitt liv och erfarenheter,  hur  det kan gå käpprätt åt helsike men också  resultera i  något väldigt bra.  Det är även ett bra utbildningsverktyg.  Att man sedan får spela teater är ett plus, säger Georgios Karpathakis.

Att han hunnit med allt detta hänger nog ihop med den  hyperaktivitet  som hör ihop med adhd. Med lönefinansiering och stöd från Reach  for  Change har Georgios också råd att göra det på heltid.

– Jag lever min dröm nu och det är helt fantastiskt. 

En som fått hjälp av ”Underbara Adhd” är Elin Salenstedt, 26. Precis som Georgios upplevdes hon som avvikande i tidig ålder, men fick sin diagnos först sent i livet.

– Jag minns ett kvartssamtal tillsammans med min mamma på lågstadiet. Min lärare sa rent ut: ”Elin är så märklig, jag förstår mig inte på henne”.

– Jag har i hela mitt liv känt mig annorlunda, har kallats för dampbarn och sådant, och har väl alltid vetat att det var någonting, men aldrig förstått vad.

I vintras, när Elin var sjuksjukskriven för depression, hittade hon till ”Underbara  Adhd ”:s sajt och plötsligt gick alla pusselbitarna ihop.

– Tidigare har jag bara hittat fakta om adhd. Här beskrevs det så man kunde förstå. Jag kände igen mig i ”Jojjes” historia och känslor och förstod hur det kommer sig att jag beter mig på vissa sätt i vissa situationer. Det var  också  fantastiskt att inse att det även kunde betraktas som en gåva. Att det finns bra saker med diagnosen, att annorlunda också är bra.

: Låt dina idéer göra barnens värld bättreLÄS MER

Investerar i sociala entreprenörer

I veckan drog Reach for Change igång årets tävling för entreprenörer som vill göra livet bättre för barn. Det är femte året i rad tävlingen hålls och Georgios Karpathakis var en av förra årets vinnare.

Den som vill delta ska ha en ny idé som är genomförbar med tillväxtpotential samt en finansiering som håller efter de upp till fem år Reach for Change kan hjälpa till med. Sista ansökningsdag är 2 oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro