ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han gör medicin för kvinnor

Linn Muhr · 25 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läs fler artiklar på salonk.se
Läs fler artiklar på salonk.se

HÄLSA. Att män och kvinnor har genetiska skillnader är inget vi ifrågasätter. Varför ifrågasätter vi då inte att läkemedel som skrivs ut i dag är framtagna för västerländska män? – Det finns ingen medicin som skräddarsys för kvinnor, säger Per Lindström, molekylärbiolog och entreprenör.

Han är en av få affärsutvecklare som tillsammans med flera medicinska forskare utvecklar läkemedel som är mer anpassade för kvinnor. Han menar att kunskapen vi har i dag gör det möjligt att individanpassa läkemedel. Att individanpassa mediciner är att jämföra med att vi tillhör olika blodgrupper. När vi får en blodtransfusion är det naturligt att vi testas så att blodet vi får passar. Det borde vara samma sak med läkemedel.

– Ångestdämpande preparat ger mycket biverkningar, det beror ofta på för höga doser. Om man i stället hittar rätt läkemedel så svarar patienten på lägre doser vilket minskar biverkningarna, säger Per Lindström

Det är något som individen och sjukvården skulle tjäna mycket på. Sedan är det inte nödvändigtvis positivt för alla företag, där förtjänsten ligger i att sälja så många piller som möjligt. – Det är enklare att betrakta alla människor som enäggstvillingar, säger Per Lindström. – Rätt medicin är inget som erbjuds i dag utan något vi måste efterfråga, säger Per Lindström. Han tror att konsumtion är den bästa lobbyismen för att få forskningen att gå framåt. Det är viktigt att alla blir medvetna om att möjligheten till kvinnoanpassade mediciner finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Linn Muhr
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro