ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han hängdes felaktigt ut som nätpedofil: Kan hända vem som helst

Johan Wikén · 31 Aug 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016
Lasse Carlbark kommer aldrig att glömma den där dagen för tre och ett halvt år sedan.

Lasse Carlbark kommer aldrig att glömma den där dagen för tre och ett halvt år sedan. Foto: Montage/Privat


Varje dag pekas oskyldiga människor ut för grova brott på nätets forum. Lasse Carlbark, 48 år, beskylldes för att vara nätpedofilen som pressat en ung flicka till att hoppa framför tåget. Det kan hända vem som helst”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Nätpedofilen pressade den 13-åriga flickan till att posera naken framför webbkameran. När hon sa emot hotade han med att sprida filmer på henne.

Till slut orkade inte flickan längre. En morgon för tre och ett halvt år sedan klev hon ut på spåret i Kumla och avslutade sitt liv.

► LÄS MER: Jack Werner: ”Kan du stå för det du skriver? Om inte, publicera dig inte”

Några dagar senare greps en misstänkt person. I medier beskrevs han som en 44-årig försäljningschef och SM-medaljör. Spekulationerna på nätforumen gick heta.

Klockan 10.05 torsdagen den 14 mars 2013 skrevs ett inlägg på Flashback som skulle vända upp och ner på Lasse Carlbarks tillvaro:

”Kolla upp vd för ett känd motorcykel affär i kumla… ålder och historia verkar som om allt passar”.

Personen som åsyftades var Lasse Carlbark. En länk till hans Facebooksida och andra privata uppgifter postades i forumtråden.

– En kollega kom in och sa att jag var uthängd på Flashback och kunder ringde och undrade vad fan det var frågan om. Jag vet inte om man kan bli uthängd för något värre.

Det tog en stund innan Lasse Carlbark insåg allvaret i situationen. Han kom att tänka på sin dotter som var i skolan och åkte för att hämta henne.

– Hon satt med rektorn i ett rum, de visste ju inte hur de skulle hantera situationen. Men rektorn tog det kloka beslutet att samla hela skolan i aulan och förklara läget för att ta död på myter.

Metro var den första tidningen som hörde av sig angående den felaktiga utpekningen, berättar Lasse Carlbark. Han insåg att det var viktigt att agera snabbt och valde att gå ut med namn och bild för att rentvå sig. Trots att han gjorde det i flera medier nådde det inte alla, samtal fortsatte att komma.

– Det tog flera veckor innan vardagen kom tillbaka. Jag tror att min bakgrund som elitidrottare gjorde att jag fixade det. Mitt liv hade kunnat se helt annorlunda ut i dag. Allt på grund av den där meningen på Flashback, säger han.

Den felaktiga uthängningen polisanmäldes. Men det ledde inte till någonting.

– Det är nog det jag är mest besviken på. Det hade kunnat få folk att tänka till innan de skriver saker på nätet om personen fått ett straff.

Lasse Carlbark kommer aldrig att glömma den där dagen för tre och ett halvt år sedan.

– Folk blir ju hela tiden uthängda och får livet förstört. Det kan hända vem som helst. Det finns inga regler på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro