ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han hängs ut i nya registret: Det är förjävligt”

Karolina Skoglund · 27 Jan 2014
Uppdaterad 27 Jan 2014

Ett nytt register kartlägger brottslingar och hänger ut deras adresser långt efter avtjänat straff. "Det är förjävligt. Folk förändras" säger en som är med i registret bland annat för ett brott han begått 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Ljunggren, talesperson för Lexbase som ligger bakom registret, ser inga problem med att människor som  avtjänat straff för en brottslig handling finns med i företagets register.
Pontus Ljunggren, talesperson för Lexbase som ligger bakom registret, ser inga problem med att människor som  avtjänat straff för en brottslig handling finns med i företagets register.Foto: Urban Brådhe/Skärmdump

Nyfiken på om grannen är en dömd sexförbrytare? Eller om hantverkaren anmälts för stöld? Med sajten Lexbase, som lanserades på måndagen, är det möjligt att ta reda på det. Dessa uppgifter är genom offentlighetsprincipen offentliga sedan tidigare men skillnaden nu är att uppgifterna för första gången är sökbara, både via namn och adresser. På en karta kan man till exempel zooma in sitt bostadsområde och se vilka grannar som har en röd prick. Det innebär att de prövats rättsligt för något under de senaste fem åren. Mot en liten en summa får man reda på vad de dömts eller misstänkts för.

– Det är förjävligt. Folk förändras och det där kan vara något förflutet som kommer upp. Det är helt otroligt att de får göra så, säger en man som finns med i registret för bland annat rattfylleri och narkotikabrott från 2008.

Att brottslingar får tampas med sina handlingar trots att de redan avtjänat sina straff ser inte Lexbase som något problem.

– Det kan naturligtvis vara en person som är på väg uppåt och har fått en andra chans. Men då tror vi att de som jobbar med den här personen har bildat sig en så pass bra uppfattning om den att man väljer att fortsätta jobba med den trots att den kanske har slagit någon på näsan, säger Pontus Ljunggren, advokat och talesperson på Lexbase.

Att våldtäktsmän, pedofiler och andra som begått brott som ger en ökad hotbild enkelt går att hitta på en karta, är ingenting företaget ansvarar över – varken praktiskt eller moraliskt, menar han. 

– Vi kan genom våra sekler av offentliga domar konstatera att den typen av brottslighet i stort sett är obefintlig i Sverige. 

Datainspektionen: ”Finns liknande register som fällts”

Att det ens är möjligt för Lexbase att föra ett register över brottslingar handlar om att de fått ett så kallat utgivningstillstånd.

Hade de inte haft det hade registret rentav varit olagligt, vilket de kunnat riskera fängelse för, enligt Datainspektionen.

Justitiedepartementet uppger nu att de mot bakgrund av den moderna informationstekniken nu är i färd med att tillsätta en integritetsskyddskommitté samt en ny utredning på tryck- och yttrandefrihetsområdet.

– Uppdragen kommer att omfatta frågan hur enskildas integritet påverkas av information som sprids av andra enskilda via internet, säger Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro