ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han har filmat 1 500 hissfärder – på ett år

Josefin Svenberg · 16 Nov 2011
Uppdaterad 18 Nov 2011
Andreas Ulvebring visar hissen på Sibyllegatan som är en av hans favoriter i Stockholm. – Jag blev förfärad när jag såg att de bytt ut knapparna och skylten på den här hissen, säger han.

Andreas Ulvebring visar hissen på Sibyllegatan som är en av hans favoriter i Stockholm. – Jag blev förfärad när jag såg att de bytt ut knapparna och skylten på den här hissen, säger han. Foto: Pär Hugosson


Andreas, 17, har varit intresserad av hissar så länge han kan minnas. I kväll berättar han om sin hobby på Tekniska museet. Här ligger hans favorithissar i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Med koll på de flesta av Stockholms hissar och fler än 1 500 filmade hiss­färder det senaste året är Andreas Ulvebring, 17, med stor sannolikhet stadens största hissentusiast.

I kväll berättar han om sitt intresse på Tekniska museets nördcafé.

– Jag har varit intresserad av hissar så länge jag kan minnas. Det är någonting spännande med själva färden – precis som med tåg och bussar, som jag också gillar.

Metro träffar Andreas vid en av hans personliga favorithissar   –   en äldre, mycket liten variant i ett hyreshus på Östermalm.

– Jag gillar de äldre hissarna för deras stil på knapparna. Men moderna hissar är också intressanta, särskilt de som kommer med något eget. Kone är ett favoritmärke, säger Andreas.

Bara i Stockholm finns det flera tusen hissar. Så det är en riktig guldgruva. Som hissentusiast värnar Andreas naturligtvis om den numera nedlagda Katarinahissen vid Slussen.

– Jag håller tummarna hårt för att hissen renoveras och sätts i drift igen. Den är en del av stadsbilden och det vore tragiskt om den försvann.

Fotnot: Det är fri entré till ­Tekniska museets Nördcafé, som börjar klockan 18 i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro