ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han har jobbat med matförgiftningar i 20 år – det här vägrar han att äta

Linnéa Borgert · 27 Jan 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Färdigsköljd sallad kan innehålla mer bakterier än vad du tror.

Färdigsköljd sallad kan innehålla mer bakterier än vad du tror. Foto: All Over Press


Efter att ha arbetat som advokat, specialiserad på stämningar gällande matförgiftningar, har Bill Marler blivit expert på vilka livsmedel han ska undvika. Här är listan.

klar

Artikellänk är kopierad

Bill Marler har företrätt klienter med livsmedelsrelaterade sjukdomsfall i över 20 år. Efter så många år i branschen har han blivit högst medveten om vilken typ av mat som helt enkelt inte är värd att äta – på grund av riskerna av att blir matförgiftad. Han har publicerat en artikel i Food Poisoning Journal, där han listar vilka livsmedel han väljer att avstå helt från.

►LÄS MER: Här är maten som innehåller gift – du inte visste om

1. Ostron

Marler har sett flera livsmedelsburna sjukdomar kopplade till skaldjur under de senaste fem åren jämfört med de två föregående decennierna. Anledningen: Den globala uppvärmningen av haven. När vattnet värms upp ökar mikrobtillväxten i ostronen. Mikrobtillväxt kan bland annat orsaka hosta, allergier, astmatiska besvär och upprepade infektioner.

2. Råa ägg

Kan vara kontaminerat med salmonella. Även om risken för att bli smittad med salmonella via ägg är betydligt mindre i dag än för 20 år sedan håller sig Marler till välstekta och hårdkokta ägg.

3. Ogenomstekt kött 

Marler beställer alltid en välstekt biff. Om inte köttet tillagas till 72 grader Celsius finns det risk för att man får i sig E coli-bakterier eller salmonella.

4. Försköljda eller färdigskurna grönsaker och frukt

Ju mer ett livsmedel hanteras och bearbetas, desto mer sannolikt är det att smittsamma bakterier fastnar och förs vidare. ”Bekvämligheten är stor men i bland tror jag att det inte är värt risken”, säger han. Därför köper Marler alltid otvättade, hela grönsaker och frukter i små mängder och äter det inom tre till fyra dagar för att minska risken för listeria.

5. Groddar

Kokta och okokta groddar har kopplats till mer än 30 bakterieutbrott i USA sedan 1990-talet, mestadels salmonella och E coli, enligt Marler. Alla typer av groddar kan sprida infektioner som orsakas av en bakteriell förorening i fröna. ”Det har varit för många utbrott för att inte vara medveten om risken” säger Marler.

6. Opastöriserad mjölk och juice

Opastöriserad mjölk, kan vara förorenad med bakterier, virus och parasiter. Marler har även funnit E coli-bakterier i äppelmust. ”Det finns ingen hälsofördel stor nog för att strunta i riskerna att dricka opastöriserade produkter, säger han.

►LÄS MER: Sanningen om kemikalierna i margarin och smör

Mats Lindblad är smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket. Även om Marlers råd till stor del stämmer, ser situationen i Sverige lite annorlunda ut jämfört med USA, menar han.

– I Sverige pastöriseras fröna innan man gör groddarna, vilket betyder att man värmebehandlar dem och därmed dödar de flesta bakterier, säger Lindblad.

När det gäller svenska ägg bör vi inte heller vara särskilt oroliga.

– Vi har en lång tradition av att ha särskilda kontrollprogram för salmonella så risken för att smittas av ägg från Sverige eller våra grannänder är väldigt liten.

Däremot avråder Livsmedelsverket alla från att dricka opastöriserad mjölk eftersom det kan finnas bakterier från djuren som följer med i mjölken. Opastöriserad juice är däremot väldigt ovanligt i Sverige, enligt Lindblad.

Hamburgare gjorda på köttfärs bör vi alltid steka igenom ordentligt för att inte riskera att drabbas av matförgiftning.

– Ostron är också en riskprodukt eftersom de i bland kan vara kontaminerade med ett magsjukevirus. Ska man äta ostron bör man åtminstone se till att de kommer från kontrollerade odlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro