ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han har sökt bostad i fem år

Mikael Hellmyrs · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Tobias Mattsson flyttade till Stockholm för fem år sedan – han bor fortfarande i andra hand. – Min dröm är ett hyreskontrakt, man kan inte rota sig, säger han. 

Tobias Mattsson flyttade till Stockholm för fem år sedan – han bor fortfarande i andra hand. – Min dröm är ett hyreskontrakt, man kan inte rota sig, säger han.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Mattsson söker med ljus och lykta efter en bostad – som inte finns. – Min dröm är en hyresrätt, en tvåa. Tobias Mattsson, 24, är en av alla unga som drabbats när det byggs få hyresrätter i Stockholm. Förra året påbörjades bara drygt 850 – mot över 3 000 år 2006.

Sedan Tobias Mattsson flyttade till Stockholm för fem år sedan har han hankat sig fram på bostadsmarknaden. Nu är han inneboende med en kamrat i en tvåa på Lidingö. Före det var han också inneboende. – Visst, det funkar rätt bra men det är i första hand en trygghetsfråga. Man känner sig ju aldrig riktigt hemma, kan inte rota sig och lever ständigt med ena foten i flyttkartongen.  – Jag bor gärna i en hyresrätt lite avsides men tror att jag måste bostadsköa minst fem år innan det kanske blir något, säger Tobias Mattsson som köat i 2,5 år.


I Metro i onsdags sa Mikael Söderlund (m), stadsbyggnads- och trafikborgarråd, att det byggs rekordmycket bostäder i Stockholm och att de flesta stockholmare vill bo i bostadsrätt.

Men Tobias Mattsson förstår inte neddragningen av hyresrätter. – Det är väldigt underligt, liksom att de som finns säljs ut. Alla har inte jätte­stor plånbok, eller möjlighet att få lån, säger Tobias Mattsson och tillägger:– Den här gången har jag i alla fall ett kök med fläkt…

"Inte rimligt"

BYGG MER. – Självklart är det inte rimligt att pojken (Tobias Mattsson, 24) efter fem år inte har egen bostad.

Lösningen på problemet med bostadslösa ungdomar är att bygga i massor, både bostadsrätter och hyresrätter, det är enda lösningen, säger Joakim Larsson (m), bostads- och integrationsborgarråd. Enligt Joakim Larsson ska det inom fyra år byggas 15 000 bostäder i Stockholm, målet är att 6 000 ska vara kommunala hyresrätter. – I nuläget bor yngre ofta i andrahandlägenheter eller inneboende. Det är inte bra, säger Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro