ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han har spelat gud, djävulen, präst och nazist

Johan Kellman Larsson · 24 Feb 2012
Uppdaterad 23 Feb 2012

Foto: Scanpix


Vid 82 års ålder kan den skygge svensken nu vinna en Oscar. Metro reder ut fenomenet Max von Sydow. Metro reder ut fenomenet Max von Sydow.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför är inte uppståndelsen större? – Delvis beror det på att Max von Sydow i över 20 år, med få undantag, undvikit den svenska presskåren. Inte ens när gode vännen Ingmar Bergman begravdes på Fårö 2007 dök han upp. SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin analyserar orsakerna: 

– När Noomi Rapace gör en halvstor roll i en b-film blir det stort pådrag. Det kanske beror på att han knappt anses svensk längre. Han har bott så länge utomlands, gjort så mycket utländsk film att gemene redaktör anser att han snarare är kosmopolit än svensk.

Hur kommer det sig att han blivit Sveriges mest okände kändis?  Det har tidigare lanserats teorier som osökt leder tankarna till Yoko Ono. Tidningen Filter menade 2010 – i en artikel med rubriken ”Har Max von Sydow blivit kidnappad?” – att svensken började dra sig undan i samband med att han gifte sig med den 20 år yngre franska filmaren Catherine Brelet.

– Han var en av mina bästa vänner. Nu har han valt att inte längre ha kontakt med sina gamla vänner. Om du skulle prata med honom: Minn honom om att vi är många som saknar och älskar honom, sa en sorgsen Liv Ullman då till Filter.

På en presskonferens nyligen replikerade Max: 

– Nej, nej. Jag har inte blivit kidnappad. Jag har bara valt att bo i Frankrike. Efter några år där ansökte jag om att få dubbelt medborgarskap. Men det var omöjligt för mig på grund av de bisarra svenska reglerna. Så jag blev fransk medborgare i stället.

Hur stora är hans chanser?

Tämligen stora, tror Fredrik Sahlin.

– Dels har han aldrig vunnit en förut, så det är uppenbart läge för en lång-och-trogen-tjänst-Oscar. Dels gör han en ”holocaust survivor”-roll som nog berör många i akademin.

Metros filmrecensent Elin Larsson tror däremot att statyn går till  Christopher Plummer för sin roll som en åldrad homosexuell man med cancer i ”Beginners”. 

– Plummer har redan fått bland annat en Golden Globe, vilket brukar vara vägledande i Oscarssammanhang, säger Elin Larsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro