ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han hittar all sin mat bland soporna: "Något är fel i samhället"

Anton Gustafsson · 30 Mar 2019
Uppdaterad 30 Mar 2019
"Pannlampa och diskhandskar är den bästa utrustningen", säger Andreas Jakobsson.

"Pannlampa och diskhandskar är den bästa utrustningen", säger Andreas Jakobsson. Foto: Lena Granefelt


Att dyka ner i soptunnor och containrar för att hämta mat kallas för att dumpstra. Andreas Jakobsson har gjort det i över fem år och försörjer hela sin familj på det. "Det är inga problem att leva på det man hittar"

klar

Artikellänk är kopierad

För fem år sedan började Andreas Jakobsson att dumpstra. Det innebär att han i princip helt har slutat handla mat i butiker. Istället plockar han den mat som de stora livsmedelsbutikerna slänger ut. Han minns första gången han letade mat i en soptunna som en mindre chock.

– Det var en kompis som tipsade om en affär hon tyckte var bra. Jag trodde först att hon menade att de hade bra priser, men det visade sig att det var deras fantastiska soprum hon menade. Då fick jag lite av ett uppvaknande och ville ta hand om all den där maten som annars bara slängs. Jag kände att det är något som är fel i samhället om det får gå till så, säger han.

Andreas Jakobsson är författare och journalist. Han ville använda sitt yrke för att informera om de stora problemen med matsvinn. Han har skrivit flera reportage på ämnet, han håller föreläsningar och har även kommit ut med boken ”Svinnlandet”. Han ville upplysa människor som visste lika lite om problemet som han själv gjorde.

– Jag trodde, som många andra, att maten som slängs i butiker är dålig på något vis. Men 90 procent av maten som låg i det där soprummet var precis lika bra som den de sålde inne i butiken. När jag såg det kände jag att jag inte kan handla mat längre när det finns hur mycket mat som helst att bara hämta här, säger Andreas Jakobsson.

Andreas Jakobsson med en god fångst. Bild: Lena Granefelt.
Andreas Jakobsson med en god fångst. Bild: Lena Granefelt.

Varför dumpstrar du? 

– Matproduktion ett av de största klimatproblemen vi har, sedan slänger vi bort en tredjedel av maten ändå. Så om vi kan minska matsvinnet skulle det göra jättemycket för planeten. Sedan är det såklart en jättestor bonus att det är helt gratis. Tidigare spenderade vi ungefär 5000 kronor i månaden på mat, och nu är det i princip nere på noll, säger Andreas Jakobsson.

Andreas Jakobsson bor med sin sambo och två barn och allt familjen äter kommer från soporna. Trots att det låter orimligt, så hävdar han att det inte är några problem alls. Han åker tillsammans med några kompisar ut och ”veckohandlar” en gång i veckan. Med veckohandlar menar han såklart att de letar efter mat i sopcontainrar bakom matbutiker.

– Det som är lättast att hitta är frukt, grönsaker, kött och mejeriprodukter, färskvaror med kort bäst före datumet helt enkelt. Torrvaror som ris och pasta är svårare att hitta. Men när man väl hittar det är det ofta i stora mängder efter en lagerrensning eller liknande så det går att bunkra upp hemma, säger han.

Är du inte rädd att maten ska vara dålig och att du och din familj ska bli sjuka? 

– 90 procent av den maten som slängs är det inget fel på. Om det är tolv apelsiner i ett nät och en är dålig så slänger man hela nätet. Då åker alltså elva perfekta apelsiner i soporna. Sedan slänger man ofta varor som börjar närma sig sitt bäst före datum. Och med tanke på att bäst före datum ofta inte spelar någon som helst roll är det helt galet. Skadade förpackningar är också en anledning till att saker slängs. En påse med jättefina potatisar slängs också rakt i sopen, säger Andreas Jakobsson.

Vad är det bästa du har hittat när du har letat efter mat bland soporna?  

– Jag hittade en hel hög med humrar för ett tag sedan, jag tog med mig nio stycken hem då jag inte hade plats med fler i frysen. Jag hittade också 19 burkar med Kalix löjrom, då blev det några lyxiga veckor efter det, säger Andreas Jakobsson.

LÄS MER
Evelina, 26, reser jorden runt – utan att flyga
pil
Andreas Jakobsson

Yrke: Frilansjournalist, författare och föreläsare

Bor: Uppsala

Ålder: 39

Familj: Sambo och två barn

pil
Det här är Dumpstring:

Dumpstring är att leta genom containrar, grovsoprum, papperskorgar och liknande ställen efter containerfynd (det vill säga saker som är fullt funktionella, men som någon har slängt). Vissa personer letar aluminiumburkar, returglasflaskor och PET-flaskor som kan pantas. Andra letar efter livsmedel, vanligen nyligen slängd mat i hela förpackningar i avfallscontainrar som tillhör mataffärer. Många letar också möbler, elektronik, kläder och i princip vad som helst som kan återanvändas.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro