ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han jobbar med att snusa

Andréas Jelvefors · 29 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För ett par timmars jobb kan Marcus Hubertsson inkassera extra tusenlappar varje månad.
För ett par timmars jobb kan Marcus Hubertsson inkassera extra tusenlappar varje månad.Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild

Marcus Hubertsson från Malmö tjänar tusenlappar extra varje månad på sitt fina smak- och luktsinne. Tack vare sin dokumenterat känsliga näsa och gom är Marcus Hubertsson från Malmö en av få svenskar som kan avgöra vilka nya snussorter som ska ligga på butikshyllan i framtiden. I 3,5 år har han jobbat med att prova snus, ett ganska välbetalt extraknäck, som innebär att han kan förena nytta med nöje. – För närvarande jobbar jag för en skånsk snustillverkare. Vi är ett dussin personer som träffas ett par timmar i veckan. Vi sitter i en ring och luktar och smakar på nya snusvarianter. Och allt görs under väldigt hård disciplin, säger Marcus Hubertsson. Även om ett nytt snus faller honom i smaken, under läppen, är det ingen garanti för att produkten kommer ut på marknaden. – Jag får ju inte reda på vad övriga personer i testpanelen har gett för omdöme.

SENSORISKA BEDÖMARE Hubertssons färdigheter som försökskanin i snusbranschen upptäckte han efter att ha svarat på en annons i Metro där ett snusföretag sökte sensoriska bedömare för sina nya produkter. – Ett hundratal antogs till uttagningarna, och till slut hade man valt ut 16 personer som man bedömde hade störst känslighet för smak och lukt. Vi fick lära oss sensorisk bedömning i tio månader, och efter det fick vi kicken hela bunten eftersom företaget var tvunget att skära ner, säger Hubertsson. Sälta, sötma, blommighet, rökighet och aromstyrka finns bland de smakkriterier som ska bedömas. Behagliga smakupplevelser varvas med mindre lustfyllda. Under åren har det blivit snus som smakat allt från beskaste tjära till översötad kaffe latte. Värst var ett snus som hade kålrotssmak. Enligt Hubertsson är snusare konservativa och det är ytterst svårt att hitta en ny smak som får snusare att överge den dosa som de är inkörda på. – Själv gillar jag snus med tobaksnära smak, det vill säga snus som smakar lite åt cigarrhållet, säger Marcus Hubertsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro