ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han jobbar med att stoppa unga muslimer från radikalisering

Erik Paulsson Rönnbäck · 18 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015
Ibrahim Bouraleh på Islamiska förbundet jobbar med att motverka radikalisering.

Ibrahim Bouraleh på Islamiska förbundet jobbar med att motverka radikalisering. Foto: TT


Rekryteringen till terrorgruppen IS går inte att stoppa helt så länge kriget fortsätter i Syrien. Det anser Ibrahim Bouraleh som jobbar med att motverka radikalisering bland unga muslimer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibrahim Bouraleh på Islamiska förbundet i Järva säger att han fortfarande befinner sig i chock efter fredagskvällens terrorattentat i Paris, och att han oroar sig för att ilskan och sorgen efter attackerna kommer att spilla över i hat mot vanliga muslimer:

– Alla kan inte göra skillnad på vem som är fiende och vem som är en vanlig människa, särskilt inte när terroristerna använder islams namn.

►LÄS MER: Migrationsverket hyllar Gotland efter lyckat flyktingmottagande

Han leder ett pilotprojekt i Järvaområdet i nordvästra Stockholm som får pengar av Allmänna arvsfonden för att jobba förebyggande mot att unga människor ansluter sig till terrorgrupper som IS. En del av arbetet handlar om att träna ungdomar i kritiskt tänkande, en annan del om att utbilda föräldrar i vilka grupper och religiösa föreläsningar som kan leda till att ungdomar radikaliseras. Ibland tror föräldrarna att barnen är i trygga händer – under tiden arbetar ledare i de sektliknande grupperna målmedvetet för att slå sönder familjebanden, enligt Ibrahim Bouraleh.

– De säger att ungdomarna inte ska lyssna på föräldrarna som inte är riktiga muslimer. De försöker stänga in dem i en tankemässig bur. Vi försöker få föräldrarna att bli mer aktiva, man måste vara kritisk mot alla verksamheter som man skickar sina barn till, säger han.

LÄS MER: Här är appen IS använder för att kommunicera

Men insatserna mot radikalisering är chanslösa om det inte blir fred i Syrien, anser Ibrahim Bouraleh.

– Så länge kriget fortsätter finns människor som låter sig övertalas av propagandan om att västländerna inte bryr sig när muslimer dödas. Jag måste vara ärlig mot mig själv, det är min personliga ståndpunkt att omvärlden måste agera och reagera på det som händer i Syrien, säger han.

Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, håller inte med om att rekryteringen är omöjlig att stoppa så länge kriget rasar i Syrien.

– Nej, de har helt andra drivkrafter, förutom sociala och ekonomiska faktorer, som att man vill skapa det utopiska idealsamhället, där demokrati ses som ett uppror mot Gud, där kvinnor ska hållas nere och där shiamuslimer är otrogna och kristna kan dödas. Det är de aspekterna som vi måste ta fasta mer på i Sverige, säger Lars Nicander.

►LÄS MER: Muslimska världen går samman – fördömer attackerna i Paris

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro