ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han kämpar för att du ska kunna handla med kontanter

Johan Wikén, Linnea Bergman · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
Björn Eriksson har tidigare varit både rikspolischef och landshövding.

Björn Eriksson har tidigare varit både rikspolischef och landshövding. Foto: Linnea Johansson


Det är ingen nyhet att kontanterna överges på fler och fler håll i Sverige. Men det finns de som kämpar emot utvecklingen – och vill att sedlar och mynt ska fungera i handeln även i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

En som kämpar emot ett samhälle fritt från kontanter är den före detta rikspolischefen Björn Eriksson, 72 år.

– Jag använder själv kort och swish, det är jättebra. Men det innebär inte att jag vill förbjuda allt annat, säger han.

Sedan fem år tillbaka är Björn Eriksson talesperson för det som kallas ”Kontantupproret”. Ett nätverk som driver opinion för att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel även i framtiden. Vad är då faran med att kontanter fasas ut?

– Individuellt så är det den miljon människor som inte är välkomna in i samhället, säger Björn Eriksson.

Det beräknas nämligen finnas runt en miljon svenskar som i dag lever i så kallat digitalt utanförskap, enligt Riksbankskommittén. Det kan handla om vissa äldre, nyanlända eller personer med funktionsvariationer.

– Och tittar man ur ett säkerhetstänk skrattar man åt oss utomlands. Vi inbillar oss att vi kan leva på system som är enkla att stänga av, säger Björn Eriksson.

På ett seminarium under Almedalsveckan diskuterades kontantfrågan, mycket kom att handla om kortbedrägerier. Ett brott som har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att kontanter överges. Förra året anmäldes runt 80 000 kortbedrägerier.

– Det som många äldre är oroade över är det här med koderna. När man står och tar ut pengar i en bankomat eller i en butik kan folk se ens kod. Vi från PRO är inte emot teknisk utveckling men vi ser också problemen, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

För några veckor sedan föreslog den parlamentarisk Riksbankskommitté att banker som har en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder ska vara skyldiga att erbjuda kontantuttag och dagkassehantering över hela landet.

Ett steg i rätt riktning, enligt Björn Eriksson.

– Nu börjar det lossna, det känns ungefär som att proppen är på väg att gå ur ketchupflaskan. Tidigare har man talat för döva tungor.

Tror du att Sverige kommer bli kontantfritt?

– Inte ett dugg.

pil
Makthavarna svarar

Hur vill ni underlätta för dem som fortfarande främst vill använda kontanter?

Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet:– Jag vill att man får till en lagstiftning under nästa mandatperiod som gör att man vet att man kan ta ut kontanter på banker och att det finns en god tillgång till bankomater över hela landet. Så att man har möjlighet att bestämma själva vilket betalmedel man vill använda. Det ska var så enkelt som möjligt.

Christina Tallberg, ordförande för PRO:– På många håll i dag är det svårt för dem som vill använda kontanter. Vi bejakar ny teknik, och utbildar så mycket som möjligt. Men så länge kontanter är ett legitimt betalningsmedel måste man själv kunna bestämma: vill jag göra mina betalningar med kontanter eller på annat sätt?

Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna:– Jag tycker att det är en viktig valfrihetsfråga. Många är i ett digitalt utanförskap. Så länge det finns bankomater kommer människor använda kontanter i olika utsträckning. Lagstiftning tycker jag är det sista steget. Jag hoppas på konsumentmakt. Att man faktiskt handlar där man kan betala med kontanter. Jag är verkligen en förespråkare för det digitala samhället, men vi måste också kunna ha kontanter.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro