ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han kan göra din bil 40 procent bränslesnålare

Elliot Turvall · 14 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Zion Badash,18, uppfann en manick som minskar både bensin­åt­gången och avgaserna. Z5 började säljas för tre månader sedan.

Zion Badash,18, uppfann en manick som minskar både bensin­åt­gången och avgaserna. Z5 började säljas för tre månader sedan.


klar

Artikellänk är kopierad

Upprörd över bilavgaserna i storstäder och svårigheten att andas där, beslutade sig dåvarande 16-årige Zion Badash för att göra något åt miljöhotet. Två år av mer och mindre lyckade experiment, med hjälp av en gammal generator i föräldrarnas garage, i en mindre stad i centrala Israel, resulterade i Z5. – Z5 har väckt mycket stor uppmärksamhet över hela världen. I och med att bensinpriserna stiger är det många som ser Z5 som en billig och enkel investering för att skära ner på bränslekostnaderna. Andra vill värna om miljön genom att minska avgaserna, säger Zion Badash.

Hur fungerar då Z5? Jo, den lilla anordningen sätts in i bilen på ett sådant sätt att luften, före förbränningen, måste passera genom de patenterade metallegeringar som uppfinningen består av. Denna passage förändrar luftmolekylerna, så att luft av ”högre kvalitet” når förbränningsrummet. Därmed blir förbränningen effektivare och bensinåtgången kan reduceras med upp till 40 procent. Samtidigt minskar avgaserna avsevärt.

Nu när Z5 är färdigutvecklad och patenterad, följer marknadsföringen av produkten. Z5 finns till försäljning i USA, Storbritannien, Israel och Turkiet samt via företagets webbsida. (Anordningen kostar 208 dollar.) Badash letar också efter fler återförsäljare världen över.

Nästa steg är att övertala biltillverkare att integrera Z5 som en del i motorn. Förhandlingar pågår med flera intressenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Elliot Turvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro