ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han köper loss sexslavar från IS

Johan Wikén · 29 Okt 2015
Uppdaterad 29 Okt 2015
Steve Maman har hyllats, men också kritiserats, för sitt arbete.

Steve Maman har hyllats, men också kritiserats, för sitt arbete. Foto: Montreal Gazette (Skärmdump)


Kanadensaren Steve Maman klarade inte av att se hur yazidiska flickor öppet såldes som sexslavar av Islamiska staten. Därför startade han en organisation som hjälper dem att bli fria. Men kritikerna menar att han indirekt finansierar IS.

klar

Artikellänk är kopierad

Tv-bilderna som visade hur Islamiska staten, IS, sålde yazidiska flickor som sexslavar tog hårt på Steve Maman.

– Jag kunde inte tänka på nåt annat, hur ofattbart grymt det var, de hålls som djur i bur och blir våldtagna flera gånger om dagen. Det påminner mig om Förintelsen, tillfångatagna människor utan hopp. Jag kände att jag måste göra något, säger han i SVT:s ”Korrespondenterna”.

LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

Därför startade han organisationen CYCI, ”The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq”, för att hjälpa flickor och kvinnor som är tillfångatagna av IS. Han säger att de hittills har lyckats fria nästan 140 personer.

– Jag tänkte att om inte jag gör något, vem kan då ingripa? Jag lever ett privilegierat liv här i Kanada, jag bedriver affärer i Mellanöstern, säger han till SVT.

Steve Maman föddes i Marocko men flyttade som barn till Kanada. Där har han skapat en förmögenhet genom att köpa veteranbilar av kungafamiljer och förmögna personer för att sedan sälja vidare dem. Dessutom har miljontals kronor samlats in till organisationen via Facebook.

Steve Maman och CYCI har hyllats för sitt arbete – men de har också fått en hel del kritik. Vissa menar att de finansierar Islamiska staten genom att köpa loss flickorna. Men han slår ifrån sig kritiken.

– Det har snarare varit förvånansvärt lätt. Har man våldtagit en ung kvinna varje dag i ett års tid så är hon psykiskt helt förstörd, de vill bli av med henne, säger Steve Maman till SVT.

Dessutom har kritiker ifrågasatt om organisationen verkligen har hjälpt så många flickor och kvinnor. De kräver bevis. Men Steve Maman säger att han aldrig kommer att avslöja flickornas identitet. I en intervju med Montreal Gazette, se nedan, förklarar han varför.

►LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro