ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han kränkte profeten Muhammed på Facebook – döms till döden

Aron Andersson · 12 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017

Foto: TT


För första gången har en man dömts till döden för att ha hädat på Facebook. Att uttala sig nedsättande om profeten Muhammed kan räcka för att straffas i Pakistan, där domen nu fallit.

klar

Artikellänk är kopierad

En 30-årig man i Pakistan dömdes på söndagen till döden för att ha hädat på Facebook. Mannen ska enligt domen ha uttryckt sig nedsättande om profeten Muhammed, hans fru och hans följeslagare.

– En antiterrordomstol i Bahawalpur har gett honom dödsstraff. Det är det första dödsstraffet i ett fall som handlar om sociala medier, säger Shafiq Qureshi, åklagare, till nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: Diskussion ledde till lynchning av student

Enligt 30-åringens advokat hamnade mannen i gräl om islam på Facebook, men det visade sig att personen han grälade med var en myndighetsanställd som arbetade med antiterrorism, skriver BBC.

Åklagaren menar att 30-åringen greps då han spelat hatfulla budskap från sin mobiltelefon på en busshållplats i Bahawalpur, som liger 50 mil från huvudstaden Islamabad.

I december presenterade människorättsorganisation Amnesty international en rapport om situationen i Pakistan.

– Det finns överväldigande bevis på att Pakistans lagstiftning kring hädelse kränker mänskliga rättigheter och uppmuntrar människor att ta lagen i egna händer, sa Audrey Gaughran, chef för globala frågor hos Amnesty, då.

Facebook har ännu inte kommenterat fallet men företaget meddelade i mars att ett team skulle besöka Pakistan för att bemöta regeringens invändningar mot hädelser på det sociala nätverket.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif har tidigare beskrivit hädelse som ett oförlåtligt brott. 30-åringen kommer att överklaga domen.

I april i år attackerades, och dödades, studenten Mashal Khan i landet då han  misstänktes ha hädat på Facebook.

LÄS MER: Sharif i chock efter brutal lynchning

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro