ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han lär sig att prata med utomjordingar

Kristoffer Rengfors · 16 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Dr John Elliot tror sig komma kunna prata med utomjordingar.

Dr John Elliot tror sig komma kunna prata med utomjordingar. Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Förr eller senare kommer utomjordingarna hit, det tror åtminstone Dr John Elliot från Leeds Metropolitan University. Han jobbar just nu med att förbereda ett dataprogram som ska förstå språk från andra planeter.John Elliots förhoppning är att hans mjukvara ska kunna avkoda eventuella radiosändningar från utomjordliga civilisationer, när sådana behagar att dyka upp. Genom att skapa ett system där Elliot använder vad han kallar för "funktionella termer" i ett språk. I engelska är det exempelvis ord som "if" och "but". Dessa "funktionella termer" finns i alla mänskliga språk och en term kan enligt John Elliot bestå av upp till nio ord. Den längden på termerna är sammankopplad med det faktum att människan inte kan hantera mycket större information på en gång.

Genom att isolera dessa "funktionella termer" har Elliot skapat en formel som ska användas i hans mjukvara för att ta vilket mänskligt språk som helst och avgöra om ett ord är exempelvis ett verb eller ett substantiv. Genom att indexera över 60 mänskliga språk hoppas han kunna förbättra systemet så det i princip kan kan översätta fritt mellan vilka språk som helst.– Språk måste vara strukturerade på ett visst sätt annars blir de väldigt ineffektiva och oanvändbara, säger John Elliot till New Scientist.Tanken är sedan att använda de kunskaper Elliot samlat in för att kunna tyda språk från yttre rymden. Problemet är dock om utomjordingarna är väldigt mycket smartare än människor. Det är då troligt att deras språk är för avancerat för att kunna läsas av John Elliots mjukvara. – Det kan bli svårt, men vi måste ju börja någonstans, säger John Elliot till New Scientist.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro