ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han lär ut modefoto på tre månader

metro · 11 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Modefotograf Tre intensiva månader som gör dig till färdig modefotograf. Det är modefotografen Carlo Boscos idé, och i höst blir The School of Fashion Photography Stockholm verklighet. – Det är en workshop, och alla som bidrar på något sätt – stylister, modeller, modefotografer, makeupartister – är yrkesverksamma. Det ger unika möjligheter att skapa ett kontaktnät.

Modellagenturen Mikas, makeupskolan Face Stockholm och Berghs School of Communication är inblandade. En jury av etablerade fotografer utser de nio elever som ska få delta i workshopen. Det kan dock bli dyrt att utbilda sig till modefotograf.– Nu ligger en ansökan hos Skolverket för att få momsbefrielse för eleverna. Annars kommer det att kosta ungefär 95 000 kronor per elev. Det är få skolor som får momsbefrielse innan de har funnits i ett år. Skolverket är intresserat, men det är politik i det också.Carlo Bosco själv lärde sig yrket genom att under flera år assistera modefotografer. Men det är en möjlighet som håller på att försvinna.– Nu för tiden har fotografer sällan egen studio, knappt ens egen kamera. Det är som en filminspelning när jag fotograferar runt om i världen, utrustning och lokal hyrs in. Frilansande assistenter arbetar under några timmar. På det sättet kan de numera varken se och lära sig av för- eller efterarbetet.

I Sverige har vi redan fotoutbildningar. Räcker inte de för att bli modefotograf?– Det närmaste du kan komma modefoto i Sverige i dag är konstfoto eller porträttfoto, men modefoto bygger på att man gör det allra senaste, annars är det värdelöst. Hår, makeup, ljus, den senaste tekniken, man måste tänja på gränser.

Ett lite oväntat ämne på schemat är mental träning. Livsstilscoachen Mia Törnblom är inblandad i projektet.– Det finns duktiga yrkesverksamma fotografer som är intresserade av mode men har svårt att ta steget. Därför har vi även lagt in mental träning på schemat. Det är tufft att vara kreativ under krävande förhållanden. Det kan flygas in en modell som kostar 100 000 kronor om dagen, du jobbar med ett arbetsteam som du aldrig sett förut och måste prestera bilder som håller världsklass. De flesta är rädda för att göra bort sig, och rädsla blir som en handbroms för kreativiteten.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro