ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han lever på Oslos svenskar

Metro Malmö Petter Allvin · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han lever på Oslos svenskar Anders Eliasson slår mynt av de unga Norgesvenskarnas behov av svenskhet, trygghet och andra landsmän metro Anders Eliasson är 39 år. Han har stora svarta Pradasolglasögon, bootcutjeans och blondslingat hår som hänger i sidbena ner till vänster öra. Hungrig och bakfull styr han sina svarta läderboots mot den svenska pizzerian Söta Bror i utkanten av centrala Oslo, som han startade tillsammans med en vän. Pizzerian har skyltfönster med tre gula kungakronor och meny på svenska. Vid bordet bredvid har en pappa och hans son just fått in en ångande varm capricciosa. Den är bakad i norsk stenugn, med norsk skinka och norska champinjoner. Ändå är den svensk. Och det är hemligheten bakom Anders Eliassons affärsidé. ­ Pizzorna är ju inte svenska utan norska, men de blir svenska när vi saluför dem. Det enda svenska här är Aftonbladet på bordet där borta och hans tröja, utbrister Anders Eliasson och pekar på den svenske kockens tröja med texten: "Jävlas inte med norrlänningar." Hyr ut i "Swedetown"

Anders Eliasson borde veta. Under åtta år har han byggt upp sitt företag Svenska Föreningen med Oslos svenskar som bas. ­ Unga svenskar som gått ut gymnasiet vill ut och se världen. Då kommer de först till Oslo för att tjäna pengar och samtidigt komma ifrån sina små hålor i Sverige, säger han. I dag hyr han ut rum i 18 lägenheter till 200 svenskar. Hyreshusen ligger i det område som populärt kallas "Swedetown", några ruffiga kvarter på promenadavstånd från Oslos centrum, som svenskarna delar med invandrade norrmän från hela världen. Anders Eliasson berättar att affärerna går bra just nu. Över 300 personer står i kö till de eftertraktade bostäderna och enligt honom växer trycket hela tiden. Runt bostadsuthyrningen har Anders Eliasson under åren byggt sin verksamhet, sitt rike, som han skämtsamt kallar det. Svenska Föreningen har kontakt med flera bemanningsföretag och med norska skatteverket. De ordnar skattekort, norskt personnummer och jobb åt dem som bor i husen. Erbjuder trygghet

I grunden är alltså affärsidén enkel: slå mynt av att svenskar söker sig till varandra utomlands. Vad som är svårt att förstå är varför det fungerar så bra i Oslo, som ligger nära Sverige både till kultur och avstånd. ­ Det handlar om känslan av svenskhet. Alla har hemlängtan. Då söker man trygghet, att få bo med andra svenskar och äta "svensk" mat. Och den tryggheten erbjuder jag. Han spinner vidare på sitt resonemang. Om svenskarna nu vill bo tillsammans, då vill de väl också festa ihop? Anders Eliasson vill ha en svensk partybåt i Oslos hamn i sommar. Och alla svenskar på besök i staden vill väl bo svenskt? Han utvecklar idén om ett svenskt vandrarhem som han kallar "Junibacken".

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Malmö Petter Allvin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro