ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han planerade dåden i sex år

TT · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Alla som dödades i skolmassakern i Kauhajoki var antingen från orten eller från den närmaste omgivningen, meddelar polisen. Polisen vet namnen och de anhöriga har redan informerats, även om den slutgiltiga identifieringen av samtliga offer kan ta flera dagar, eftersom en del av offren är svårt brända, rapporterar FNB.

Tidningen Ilta-Sanomat skriver att ett av offren är en manlig lärare och de nio övriga elever.Gärningsmannen, 22-årige Matti Juhani Saari, satte eld på flera ställen i skolan innan han sköt sina offer. De döda har förts till rättsmedicinska institutionen i Helsingfors för identifiering.

I Saaris studentbostad har polisen hittat två meddelanden, där skolmördaren skrivit att han planerat dådet sedan år 2002, rapporterar MTV3 enligt FNB.22-åringen skriver också att han hatar hela mänskligheten.Allt tyder på att gärningsmannen Matti Saari agerade ensam och i nuläget är han den ende som är misstänkt för massakern, uppger utredningsledare Jari Neulanier vid finska centralkriminalpolisen enligt FNB. Finsk polis ska ha letat igenom gärningsmannens bostad och hittat meddelanden där han skriver om sitt hat mot mänskligheten och uppgifter som tyder på att han började planera dådet 2002.

Dagen före massakern hade 22-åringen förhörts av polis om videofilmer som han lagt ut på videosajten You Tube där en ung man skjuter med pistol. Sin tidsbegränsade vapenlicens fick Saari för en månad sedan, pistolen var hans första vapen.Polisen övervägde att ta vapnet men gjorde det inte.Också polisens agerande ska nu utredas, sade inrikesminister Anne Holmlund. Enligt polisen hade några av skjutvideorna filmats av en okänd person.

Gärningsmannen var flitigt verksam även på andra forum på internet. Så sent som klockan 10.15 på tisdagen, en kort stund före skottdramat, loggade han in på sajten IRC-galleriet och lade till några bilder på sin profilsida med länkar till sitt material på nätet, rapporterar Yle på sin svenskspråkiga hemsida. Kort efter våldsdådet avlägsnades sidorna både från IRC och YouTube.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro