ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han reser runt jorden för att lära ut mode

Katarina Matsson · 2 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Peter McNeil blir professor i modevetenskap på Stockholms universitet nu i januari. – Stockholm ska bli det första stället folk tänker på när de vill studera modevetenskap, säger han om sitt nya jobb.
Peter McNeil blir professor i modevetenskap på Stockholms universitet nu i januari. – Stockholm ska bli det första stället folk tänker på när de vill studera modevetenskap, säger han om sitt nya jobb.Foto: Susie Hagon

Mode kan förändra samhället. Det anser australiern Peter McNeil, som packar väskorna och åker runt halva jordklotet för att bli Sveriges första professor i modevetenskap.

– Stockholms universitet ska bli det första stället folk tänker på när de vill studera modevetenskap, säger han. Vi har studerat konst och litteratur länge. Varför har det tagit så lång tid för modevetenskap att bli ett eget akademiskt ämne?– Det är en väldigt bra fråga. Att det händer nu är en del av ett generationsskifte. Med det ökade intresset som unga människor har för livsstilar och medier tycker jag att det är logiskt att modevetenskap nu lärs ut utanför designavdelningarna.

Vad vet du om den svenska modescenen?– Jag har hört att det finns ett väldigt intressant gatumode och en ”snabbmode”-industri. Jag känner till Acne Paper, som jag tycker är en av de mest sofistikerade tidskrifter för modejournalistik vi har sett på många år. Över huvud taget finns det en disciplinerad air kring hur svenskar klär sig som är rätt trevlig. Jag ser fram emot att se hur människor hanterar det här extrema vädret som också påverkar hur en kultur klär sig.

I dag pratar vi mycket om ekologi och de moraliska aspekterna av mode. Är det en fas?– Jag tror faktiskt att det är här för att stanna. Till exempel handlar ett av de nya doktorandämnena om denimens etik och ekologiska effekt.

Vilka trender ser du, utifrån ett kulturellt perspektiv?– Jag tror att den oro som män känner kring mode kommer att minska i väldigt stor grad. Mode är i dag en så stor del av ungdomskulturen och musikindustrin. Jag tror att modet kommer att bli ännu snabbare.

Ännu snabbare?– Ja. Och det kan resa en intressant fråga för den som är intresserad av hållbarhet. Men det finns också intressanta motrörelser, med unga människor som återanvänder och gör om kläder. Jag tror att människor i framtiden kommer att vara lite mer lekfulla och lite mindre oroliga när det gäller modet.

Du har skrivit om ”klichén med skor”: att de är vad kvinnor vill ha och vad män måste låta dem få. Vad betyder det?– Jag pratar om hur skor förblir en av de genusindelade sakerna i garderoben. Förr i tiden handlade skor inte om kön utan om klass. Skor är en påminnelse om att kvinnor fortfarande har en annan relation till modesystemet än män och andra förväntningar på sig.Vad kommer du att sakna mest med Australien?– Doften av regn på sommaren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro