ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han ska få invandrare att börja rösta

Ivica Celikovic · 17 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Reza Talebi (s) tycker det är viktigt att nå de stora invandrargrupperna. – Annars är risken stor att man missar många väljare under valrörelsen, säger han.

Reza Talebi (s) tycker det är viktigt att nå de stora invandrargrupperna. – Annars är risken stor att man missar många väljare under valrörelsen, säger han.


klar

Artikellänk är kopierad

Personval gör att fler invandrare väljer att gå till valurnorna i stället för att ligga på sofflocket. Men det räcker inte för att bryta det traditionellt låga valdeltagandet när det gäller invandrare. Det tycker i alla fall en av riksdagskandidaterna i Göteborg, Reza Talebi (s). Genom att översätta sin valaffisch på tio olika språk vill han locka väljare med utländsk bakgrund till valurnorna.

INGEN HOMOGEN GRUPP Invandrare kan inte betraktas som en homogen grupp och förutsättningarna att väcka intresse för politisk delaktighet skiljer sig åt i de olika etniska grupperna, menar han. – Egentligen ville jag översätta min valaffisch på ännu fler språk men kunde inte göra det på grund av begränsade resurser. Jag är övertygad att det kan skapa en bättre kontakt med väljarna, påpekar Reza Talebi. Ett sjunkande valdeltagande anses vara en spegel av de klyftor och den segregation som finns i Sverige. – Därför tycker jag att det är viktigt att på ett effektivt sätt nå och motivera de stora invandrargrupperna med budskap. Annars är risken stor att man missar många väljare under valrörelsen, säger Reza Talebi.

SPRÅNGBÄDA IN I POLITIKEN Han jobbar på ABF med invandrarföreningar och har ett långvarigt engagemang bland olika etnisk-kulturella grupper i Göteborg. Erfarenheterna visar att personvalet kan fungera som en språngbräda in i politiken för kandidater med utländsk bakgrund.   Men trots vissa förbättringar, är invandrare fortfarande underrepresenterade i politiken. – Det är viktigt att samhällets sociala sammansättning speglas även i det politiska livet. Annars blir det svårare att motverka känslor av utanförskap som finns i storstadsområden och som på sikt kan försvaga demokratiutvecklingen, påpekar Reza Talebi.

klar

Artikellänk är kopierad

Ivica Celikovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro