ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han ska locka män till förskoleyrket

Johan Mårtensson · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Theander från Malmö har bara varit i yrket i ett par år men utmärker sig redan som ett proffs.
Tobias Theander från Malmö har bara varit i yrket i ett par år men utmärker sig redan som ett proffs.Foto: TT

Endast tre procent av förskolepersonalen i landet är män och för att locka fler killar till utbildningen har Skolverket nu utsett en manlig förebild. Tobias Theander från Malmö har bara varit i yrket i ett par år men utmärker sig redan som ett proffs.

– Han är stabil, lugn, professionell och sätter barnen i främsta rummet, säger Jeanette Schildt, chef på Mariehage förskola i Malmö, som föreslog honom.

Och bland över 120 nomineringar har Skolverkets jury nu utsett Tobias Theander till manlig förebild. Förutom äran får han ett stipendium på 20 000 kronor till Mariehage förskola.

– Det är ett roligt jobb och man får så mycket tillbaka. Folk som inte vet vad förskoleverksamheten går ut på tänker kanske att det mest är att passa barnen och att byta blöjor. Men det är en pedagogisk verksamhet, vi har vår läroplan att gå efter, säger Tobias Theander, som även är utbildad idrottslärare.

Han funderar på att köpa in nya pedagogiska materiel, fina cyklar och en snickarbänk till förskolan.

– Men det lutar åt att vi tar ett gemensamt beslut, säger han.

Enligt Ann Charlotte Gunnarsson, projektledare på Skolverket, är killar som Tobias Theander viktiga i yrket.

– Det är viktigt att redan i förskolan visa att kön inte ska vara avgörande i yrkesvalet. Små barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder att identifiera sig med, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro