ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han ska stoppa tumörerna

Laura Romanillos · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Emiel Rutgers tror att man i framtiden bättre kommer att kunna förutse risken för cancerns spridning.  

Emiel Rutgers tror att man i framtiden bättre kommer att kunna förutse risken för cancerns spridning.  


klar

Artikellänk är kopierad

Den nederländske professorn Emiel Rutgers är en av de mest kända bröst­cancerforskarna i världen. Hans framgångsrika kamp började för 25 år sedan.Emiel Rutgers, onkolog och kirurg vid Nederländernas cancerinstitut, Antonie van Leeuwenhoek-sjukhuset, startade sin kamp mot bröstcancern när Nederländernas cancerinstitut 1983 beslutade att frysa ner vävnad från tumörceller.

Då var den enda anledning­en att den skulle kun­na tänkas komma till an­vändning någon gång i framtiden när man kunde utvinna genetiskt material ur frusen vävnad.

Det visade sig vara ett briljant beslut.I slutet av 90-talet utvecklades en teknik som gjorde det möjligt att mäta aktiviteten i en cancercells alla gener. De frusna vävnaderna var nu ytterst ­använd­bara.– René Bernards, Laura van ’t Veer, Mark van de Vijver och jag forskade på den frusna vävnaden i mikroskop. Vad vi fann var otroligt: Det visade sig att 70 gener bestämmer huruvida en tumör kommer att sprida sig eller inte, berättar Emiel Rutgers.

Med upptäckten som utgångspunkt utvecklade forskningsteamet ett test som gör det möjligt att på ett mycket bättre sätt ­be­döma om en tumör i ett bröst kommer att bilda metastaser.– Och det har varit mycket betydelsefullt. Till nyligen behandlades alla som hade bröstcancer med cellgifter, trots att det inte var nödvändigt i alla fall. Många personer behandlades med alldeles för tung medicinering, medan andra verkade friska efter att tumören opererats bort och ändå dog av metastaser inom några år. Eftersom vi nu vet vilken risk det är för att en tumör ska sprida sig kan vi bestämma oss för att behandla cancern med en hormonbehandling i stället för med cellgifter med samma chans till framgång. Om cellgifterna och hormonbehandlingen sätts in på rätt sätt är chansen att tillfriskna mycket högre, säger Emiel Rutgers.– På 80-talet dog 50 procent av de kvinnor som fick bröstcancer. I dag är det 25 procent.

Diagnosen bröstcancer kommer aldrig att försvinna, men chanserna att överleva är mycket större, fortsätter han.

I framtiden tror Emiel Rutgers att genprofilering inte bara kan hjälpa till att förutse risken för sjukdomens spridning utan även visa vilken medicinering som lämpar sig bäst för be­handling av en specifik tumör.

BRÖSTCANCER I VÄRLDEN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
BRÖSTCANCER I VÄRLDEN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
klar

Artikellänk är kopierad

Laura Romanillos
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro