ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han ska välja väg för framtidens Kina

Johan Lagerkvist · 4 Feb 2013
Uppdaterad 4 Feb 2013
Xi Jinping tar över världens andra största ekonomi i mars. Då blir han president över folkrepubliken Kina.  

Xi Jinping tar över världens andra största ekonomi i mars. Då blir han president över folkrepubliken Kina.   Foto: Ed Jones/ap photo


Trots att Kinas ledning lyckats hålla uppe tillväxten i världens andra största ekonomi ökar oron i samhället. Landets nye ledare Xi Jinping står inför utmaningar som är för stora för att lösas med gamla metoder. Men utsikterna för ökad öppenhet och demokrati är små. Utrikespolitiska institutets Kinaexpert Johan Lagerkvist skriver i dagens Metro om Kinas framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

I mars fullbordas maktskiftet i Kina. Då utses Xi Jinping, sedan november kommunistpartiets nye generalsekreterare, till president och Li Keqiang till premiärminister. Förändringen är betydelsefull även för omvärlden – den nya ledningen kommer att påverka världspolitiken under de närmaste tio åren.  

Den kinesiska ekonomin är på väg mot en mjuklandning, trots global finanskris och orosmoln i form av fastighetsbubbla och svårigheter för kinesiska exportföretag. Men för en fortsatt utveckling måste det till viktiga reformer. Ett fungerande välfärdssystem behövs för att miljardbefolkningen ska våga konsumera i stället för att samla sina besparingar i madrasser för sjukvård och andra oförutsedda utgifter.  

För att utmana mäktiga statsföretag och deras försvarare inom partiledningen krävs en stor portion politiskt mod. Att Xi Jinping åtminstone har en vilja att driva fortsatta ekonomiska reformer bekräftades under hans resa till den rika kinesiska Guangdongprovinsen i slutet av förra året. Resan sågs som en upprepning av den förre ledaren Deng Xiaopings berömda ”resa söderut” 1992, som var en signal om att den dåvarande reformpolitiken låg fast trots motstånd i partiet. 

En annan utmaning är att bekämpa den omfattande korruptionen, något som Xi lovat att prioritera. Det finns en ilska bland många kineser över maktmissbruk och korruption. På landsbygden protesterar bönder mot korrupta ledares illegala utförsäljning av mark. I städerna ger sig medelklassen ut på gatorna för att kräva stopp för miljöfarliga fabriker. Och företagselit och universitetsfolk beklagar sig över sträng censur i massmedier och på internet. Öppnare informationsflöden är en förutsättning för en modern ekonomi. 

Både i och utanför Kina påpekar bedömare att det är hög tid för en förändring av det auktoritära och odemokratiska politiska systemet. Om inget görs riskerar spänningarna och splittringen i samhället att öka. 

Kommer då Xi Jinping att genomföra politiska reformer? 

Regeringens hårdare tag mot massmedierna, internetanvändningen och mikrobloggarna (weibo) pekar på motsatsen liksom Xis egna uttalanden. Inget tyder på att han kommer att utmana de konservativa i partiet, där motståndet är starkt, även om han skulle ha en dold reformagenda.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lagerkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro